Petak, 18. jul 1997.

O INCIDENTU "IZ UGLA" ADVOKATA NIKOLE BAROVICA

Racunaj da si mrtav covek - povikao je Vojislav Seselj

Seselj je ocigledno hteo da napravi incident - tvrdi Barovic, opisujuci kako je doslo do "slucaja" koji se zavrsio u Urgentnom centru

TV - dijalog sa Seseljem opasan po zivot:
Advokat Nikola Barovic posle emisije
Tet-a-tet (licem u lice) na BK televiziji

Beograd. - Seselj je, kada je prekinut program, vikao u studiju. Momci iz studija, tonci i kamermani su ga smirivali... Meni je voditelj rekao: "Dobro, hajdemo", a kada smo izlazili iz studija, Seselj se zaleteo kao da hoce nesto, i to je bilo nesto potpuno besmisleno, i povikao "Racunaj da si mrtav covek". Ja sam to doziveo kao neku parafrazu iz crtanog filma. To sam primio vise kao neku infantilnost u besu. Nije mi to delovalo posebno ozbiljno, vec vise kao izrazavanje besa uz neku smesnu gestikulaciju... Ali nije delovalo kao ono sto je kasnije uradio - objasnio je advokat Nikola Barovic na jucerasnjoj konferenciji za novinare, sta se dogadjalo u studiju, neposredno nakon preksinocnjeg prekida emisije "Tet a tet", na BK televiziji, a pre fizickog napada jednog od telohranitelja Vojisalava Seselja.

- Seselj je ocigledno hteo da napravi incident - nastavio je Barovic, opisujuci okolnosti pod kojima je doslo do "bliskog susreta". - Posto se incident, po njegovoj proceni, nije zavrsio pozitivno po njega, on se onda, sa nekim od svojih vozaca odnosno pratilaca, koji su ga cekali ispred zgrade, vratio u prostorije gde sam sedeo sa urednikom emisije. Posle pet-sest minuta, nije niko nikog ocekivao, ali nije bilo cudno kada se pojavio. Usao je i bio nekoliko metara duboko u sobi. Video sam ga i pomislio "dobro, on ce se obratiti verovatno uredniku a ne meni". Onda mi je prisla osoba, koju sam tak tada primetio, koja me udarila nogom u glavu... Ja sam, potom, pokusao da ustanem, kako sam sedeo na "dubokom" dvosedu, a on je to iskoristio i jos nekoliko puta me udario pesnicom. Onda su otisli uz Seseljevo: "Ajmo, mislim da je to dovoljno". Ja nisam uspeo ni da ustanem jer je to vrlo kratko trajalo, svega nekoliko sekundi...

- Ja ne znam ime coveka, ne znam ni lik zapravo, nisam ga ranije vidjao, ali je bio sa Seseljom. Ja ne znam te ljude oko njega... To je bio neki momak, ako mogu tako da kazem, osrednje visine, malo sirok, tamnije kose. Bio je u nekom svetlom odelu, svetla majca, svetle pantalone... Iako ne znam ko je, pretpostavljam da bih prepoznao coveka - odgovorio je Barovic.

Upitan da li ce protiv Seselja i njegovog telohranitelja podneti tuzbu, Barovic je rekao da to nije na njemu, vec da je to posao javnih institucija koje se time bave.

- Mislim da Seselj nije hteo da izbegne i da je namerno isao van teme na one stvari za koje nije vazno u kom se kontekstu spominju, pozitivnom, negativnom, neutralnom...vise deo neceg sto se javno prica sem ako se negde bas uprilice neki slucajevi, kao javni razgovori. Ja sam mu tri puta i rekao, a pokusao sam tri puta i voditelju, da tu temu, mada je bilo mnogo pljuvanja sa ideoloske strane, ko je ustasa, ko je ovo ko je ono, to je vec zaslo u pricu ko kome dolazi na sahranu. Sto se mene tice, nije cak bilo u pitanju da li se o tome prica negativno, neutralno, pozitivno, ovde je u pitanju princip, zato sam i spomenuo njegovu suprugu da stavim stvar van tetem da pokazem da nije ono o cemu se raspravlja jer postoji princip o cemu se raspravlja i to nikako ne moze da postane deo teme - ocenio je Barovic tok prekinutog "tv-duela" i objasnio razloge upucivanja "tezih reci" svom sagovorniku:

- To je kao apsurdnost toga sto on pocinje da prica... i ta supruga nije konkretizovana, to je apsurd tako nesto tvrditi i reci cak i nesto pozitivno kao primer apsurdnosti, a ne odnosenja bas na neku odredjenu osobu. Nije se odnosilo na njegovu suprugu, nego kao primer za isti takav razgovor kao krajnje pojednostavljeno ono sto on radi. Njega to ocigledno nije pogodilo, jer je shvatio da je to apstraktno i besmislenost ovakvog tipa razgovora.

Bilo je jasno da ce ici na sukob, meni je bilo jasno... Zapravo, on je covek koji tamo nije ni bio potreban. Ocigledno da su neki drugi trebali da se pojave umesto njega. Jer samo stanje u Zemunu koje traje, vise nije pitanje njegovih ili administrativnih odluka Zemuna, nego je pitanje drugih institucija koje povrede prava ne sprecavaju, ili ne postupaju po sudskim odlukama kasnije. On je potpuno van toga, ja to nisam hteo da mu kazem na pocetku misleci da ce mozda od tog razgovora, mada nisam imao velika ocekivanja, ali ipak misleci da ce taj razgovor ici u nekom smeru u gde se nece koristiti cinjenice koje nisu tacne. Onih cuvenih pet godina nezivljenja i slicno, pa do potezanja izmisljenih stvari kao da li je neko clan neke stranke ili nije pa se falsifikuje.Taman da je krenuo sve da hvali, na nekoj slicnoj temi, ja bih mu rekao da to ne moze biti predmet razgovora - zakljucio je na kraju Nikola Barovic.

M. Milunovic

Nevidljivo obezbedjenje

Na pitanje gde se nalazilo obezbedjenje BK televizije ciji je bio gost, nakon prekida emisije do napada u kancelariji urednika, Barovic je odgovorio da nije video ljude vidno obelezene kao "obezbedjenje", ali da ne moze da tvrdi da to nisu bili bas oni. - Tek kada se sve zavrsilo, prisao mi je covek na cijem rukavu je pisalo "obezbedjenje".

Prema Barovicevim recima, ubrzo nakon nemilog dogadjaja, ispred zgrade gde se BK televizija nalazi, dosla su dva pripadnika organa bezbednosti, a ubrzo zatim i kola hitne pomoci. Prevezen je do Urgentnog centra gde mu je konstatovan prelom nosne kosti i teza povreda arkade. Nakon ukazane pomoci, Barovic je pusten.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /