Petak, 18. jul 1997.

KO JE BIO JOVAN BAROVIC, OTAC PRETUCENOG ADVOKATA

Branio disidente, pa i Seselja

Jovan Barovic, otac pretucenog Nikole Barovica, bio je poznati advokat koji je svoj radni vek posvetio odbrani disidenata na prostoru bivse Jugoslavije. Prvoborac i visoki partijski funkcioner, Jovan Barovic prvi put dolazi u sukob sa rezimom u januaru 1954. kada je otvoreno pruzio podrsku Milovanu Djilasu u njegovom sukobu sa partijskim vrhom.

Po recima savremenika, bio je jedan od retkih koji je imao hrabrosti da se javno suprotstavi rezimu, te je zbog toga njegova kuca postala mesto gde su se okupljali veliki umovi, koji se nisu slagali sa rezimom tog vremena. Tadasnjoj stampi je bio poznat kao "covek koji okuplja sve nase neprijatelje".

Jovan Barovic je i sam bio u grupi onih koji su jos avgusta 1966. godine pokusavali da osnuju nezavisne novine, zbog cega je vodjena istraga protiv njega. Februara '79. Jovan Barovic je izgubio zivot u saobracajnoj nesreci pod nerazjasnjenim okolnostima. Prvobitna istraga je pokazala da je uzrok smrti bio infarkt sto je obdukcija negirala. Vozac kamiona, koji je udario u Barovicev automobil na praznom putu Beograd-Zagreb nikada nije priveden niti ispitivan. Po recima Milana Mihajlova okolnosti nesrece su namerno ostale nerazjasnjene da bi se videla umesanost policije a ovaj dogadjaj ostao kao opomena svim protivnicima rezima. Sahrani Jovana Barovica prisustvovali su istaknuti intelektualci iz Zagreba, Ljubljane i Beograda, a govor je odrzao Ivan Zvonimir Cicak dok je policija sprecila Milovana Djilasa da govori.

Nikola Barovic je nastavio rad svoga oca i branio je disidente, a medju onima koji je koristio Baroviceve usluge bio je i sam Vojislav Seselj.

I. S.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /