Subota, 19. jul 1997.

Zemun - fasisti probaju ustanak

Misa Brkic

Mali zemunski kaplar nije izdrzao da dugo glumi kloniranog demokratu. Eksperiment srpskih socijalista i njihovog predsednika da od fasisoidnog dr Dzekila naprave uljudnog mister Hajdna - zavrsio se neuspesno. Iz emisije BK Televizije "Licem u lice", hrabri advokat Nikola Barovic izasao je sa unakazenim licem, a mali zemunski kaplar, jos jednom i definitivno, sa licem - fasiste.

Prebijanje Barovica s pravom je izazvalo zgrazavanje javnosti i nekako u drugi plan potislo uzasavajucu cinjenicu da se u jednom delu Beograda kao evropske metropole institucionalno pod okriljem Milosevicevog sistema zapatilo gnezdo - fasizma.

Svaki gradjanin ove zemlje morao bi da se zgrozi nad spiskom stanovnika Zemuna nesrpske nacionalnosti s kojim je zapenusani kaplar mahao pred televizijskim kamerama, pred njegovom primitivnom lakocom s kojom govori o etnicki cistom Zemunu i pred njegovom rasistickom namerom da sedmogodisnjem decaku zabrani ulazak u obdaniste ili skolu samo zato sto ima drzavljanstvo jos jedne drzave.

Mali zemunski kaplar je kao Milosevicev sluga i strasilo, kad je to bilo potrebno, javno crtao mape nakazne drzavne tvorevine, palio i ubijao po tudjim drzavama sireci zadah cudovisne rasisticke teorije. Da bi danas, kad su njegovi i suludi planovi njegovih gazda propali, pokusavao da od Zemuna napravi smrdljivu bavarsku pivnicu. I ovog puta uz punu saradnju policije koja ga snabdeva spiskovima i blagonaklonu precutnu saglasnost vladajuce Socijalisticke partije Srbije. Da bi se na kraju ispostavilo da ono malo preostalog pravosudnog sistema u ovoj zemlji nema sanse da sacuva privid pravne drzave pred naletom ove policijsko-socijalisticko-fasisticke koalicije.

Nije vise bitna jajarsko-gibanicarska lakoca kaplarske retorike koja korenspondira sa namerno odrzavanim primitivizmom naroda. Sledi nam nesto mnogo opasnije - institucionalni fasizam iz Zemuna preti da metastazira u Srbiji. Mali kaplar se sprema da postane veliki Firer uz svesrdnu podrsku svojih gazda. Politicko huliganstvo, iako strasno, deluje bezazleno pred teorijom i praksom terora koji nadolazi iz Zemuna.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /