Subota, 19. jul 1997.

GLAVNI ODBOR DPS CRNE GORE

Raspusteni opstinski odbori u Beranama i Bijelom Polju

Optuzbe upucene Glavnom odboru mogu biti deo scenarija kojim se nastoji da Crna Gora izgubi i one pozicije ravnopravnosti koje ima u zajednickoj drzavi - izjavila Milica Pejanovic- Djurisic

Podgorica. - Glavni odbor Demokratske partije socijalista, na jucerasnjoj sjednici, raspustio je opstinske odbore DPS-a u Beranama i Bijelom Polju, zbog nepostovanja partijskog Programa. Umjesto njih Glavni odbor je formirao koordinacione odbore, koji ce raditi na sanaciji politickih tenzija u ovim opstinama, i okupljanju clanova za kostituisanje novih organa DPS-a.

Predsednik DPS-a Milica Pejanovic - Djurisic izjavila je na konferenciji za stampu, odrzanoj posle sjednice GO, da je Glavni odbor, bez obzira na razlike, pokusao da uspostavi kontakte sa opstinskim odborima koji su trazili sazivanje kongresa, ali da "na odredjenim tackama ta komunikacija nije bila moguca". Potcenjivanje GO

Raspusteni opstinski odbori pokazali su svojim djelovanjem da "ne uvazavaju GO, da ne uvazavaju njegove odluke, da ne postuju Program i Statut partije" - rekla je gospodja Djurisic i upozorila na neke aktivnosti manjinske grupe clanova GO, koju predvodi smijenjeni predsjednik DPS-a Momir Bulatovic.

- Pokusava se da se kriza iz DPS-a prosiri na cio politicki ambijent Crne Gore, pa i sire - rekla je gospodja Surisic i navela dva pravca takve destabilizacije. Jedan, sasvim evidentan, usmjeren je ka stvaranju stalne napetosti na relaciji izmedju dvije federalne jedinice - naglasila je ona i dodala da ove optuzbe upucene od protivnicke strane Glavnom odboru "mogu biti dio jednog scenarija, kojim se fakticki zeli uticati na to da Crna Gora izgubi i one pozicije ravnopravnosti koje trenutno ima u zajednickoj drzavi.

Drugi pravac se, prema misljenju predsjednice DPS-a, zasniva na tezi, koju je plasirao bivsi predsjednik DPS-a Momir Bulatovic, po kojoj je smjena do koje je doslo u DPS-u izvrsena, kako je on to rekao "od strane kriminalaca i zastitnika kriminala".

-To je teza koja je izazvala ogorcenje medju clanovima Glavnog odbora, u kome sjedi vise od 60 vrlo uglednih ljudi. Opste misljenje je da se na jedan takav nacin, pokusajem moralne diskreditacije ljudi koji su se opredijelili da afirmisu svoju partiju, zeli ta partija dodatno destabilizovati" - rekla je gospodja Djurisic, i zapitala se: "Otkud Bulatovicu, covjeku koji je bio na celu DPS-a sedam godina, koji je bio prvi covjek Republike, moralno pravo da na takav nacin vrijedja i optuzuje svoje dojucerasnje partijske drugove?"

- Nikad niko u GO DPS-u, cak ni u vrijeme najvece krize, nije rekao da u ovoj drzavi ne postoji mnogo toga cega ne bi trebalo da bude. Nikad niko nije pozivao na to da se nepostuju zakoni ove zemlje. Sve sto smo trazili i sto cemo i dalje traziti, jeste da se stvore institucionalni uslovi za vladavinu prava, kako u Crnoj Gori, tako i u SRJ" - podvukla je predsjednica DPS-a i naglasila da borba protiv kriminala nije i ne moze biti "stvar volje jednog covjeka".

Odgovarajuci na pitanje novinara da li Crnoj Gori" prijeti tzv. albanski sindrom", Miodrag Vukovic, clan IO GO DPS-a, rekao je da su ovi "politicki nesporazumi podijelili ljude ne samo oko ideja, vec i nacina rjesavanja problema, i konstatovao da ima i onih koji bi htjeli da se stvari odvijaju i rjesavaju izvan institucija. On je protivnicku struju optuzio za to sto "provocira raspolozenje koje bi izazvalo kulminaciju nezadovoljstva naroda".

B. I. Milicic

Upozorenje SPS-u

GO DPS-u, kako je naglasio Dragan Djurovic, zatrazio od Socijalisticke partije Srbije da "zvanicne srpske medije upozori na profesionalnost" i da u izvjestavanju o sukobima u DPS-u ne favorizuju jednu struju, to jest onu koju predvodi Momir Bulatovic.

U DPS-u smatraju da bi zbog ovakvih stvari trebalo precizirati odgovarajuci protokol, koga bi se koalicioni partneri pridrzavali. Pri tom je ponovljeno nezadovoljstvo nacinom na koji je Socijalisticka partija Srbije "zbrzila" izbor Slobodana Milosevica za sefa savezne drzave, ne konsultujuci o tome prethodno svog koalicionog partnera u Crnoj Gori.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /