Subota, 19. jul 1997.

INSPEKTORI SAVEZNOG MINISTARSTVA TELEKOMUNIKACIJA UPALI U STUDIO TV PANCEVO

Nasilno ugasena televizija

U pratnji cetiri, naoruzana policajca, preksinoc uvece, inspektori zatrazili prekid programa. Smastram da je gasenje pancevacke TV cisto politicka odluka i najava ponovnog uvodjenja medijskog mraka u Srbiji, kaze Ofelija Backovic, v.d. direktora. Zabranjen rad i za tri privatne radio stanice

Pancevo. - Preksinoc su oko 19,45 sati, bez najave i u pratnji cetiri naoruzana policajca, gotovo na prepad, Slobodan Gavric i Mihailo Radovic, inspektori Saveznog ministarstva telekomunikacija, upali u studio Televizije Pancevo, koji se inace nalazi na sedmom spratu zgrade Skupstine opstine.

Od dezurnog urednika su zatrazili da odmah "ugasi" televiziju, odnosno odmah prekine emitovanje programa. Naveli su godinama poznat razlog - neposedovanje "propisane" dozvole za rad.

Dezurnom uredniku Neveni Simendic su uredno urucili resenje Ministarstva o zabrani rada (jednoobrazni tipski obrazac na koji su hemijskom olovkom unete "generalije" TV Panceva), a potom su, opet uredno, po zakonu i propisu, sacinili zapisnik o inspekcijskom nadzoru. U medjuvremenu, koji minut kasnije, u svoju "zabranjenu televiziju" su pristigli Srdjan Mikovic, predsednik SO Pancevo i Dusan Curcin, potpredsednik opstinske vlade zaduzen za resor informisanja. Ista prica je samo jos jednom ponovljena, naravno, u prisustvu i pod budnim okom policajaca. Usledilo je samo inspektorsko kratko objasnjenje da "sve ovo nema politicku pozadinu i da se tako postupa svuda po Srbiji".

- To sto se preksinoc desilo i sa Televizijom Pancevo, najblaze receno, pravi je skandal. Zar ima smisla i rezona da dvojica saveznih inspektora u vecernjim satima, kada ne rade opstinske sluzbe, u pratnji naoruzanih policajaca, jednostavno upadnu u zgradu opstine, koju, kao sto se zna, obezbedjuju ovlasceni opstinski radnici. Demonstriranje sile je bilo potpuno nepotrebno i neprimereno, jer nikom ko dodje u zgradu opstine i televizijski studio u istoj zgradi, to svako zna, nije ugrozena bezbednost. Ali, izgleda, inspektorima je bilo nalozeno da bas ovako postupe. Nekome ocigledno stalo da pokaze da zivimo u policijskoj drzavi. Ipak se nadam da ce u Saveznom ministarstvu preovladati razum i da ce odmah doneti zakonite odluke i omoguciti gradjanima Panceva pravo na informisanje - rekao je ovim povodom za "Nasu Borbu" Srdjan Mikovic, predsednik SO Pancevo. Inace, Mikovic je izjavio da ce ovdasnjem sefu policije uputiti pismeni protest zbog nacina postupanja policajaca, a zatrazice i pismeno objasnjenje od Dojcila Radojevica, saveznog ministra telekomunikacija.

- Ovakvo nasilje za nas je bilo potpuno neocekivano. Smatram da je gasenje pancevacke televizije cisto politicka odluka i najava ponovnog uvodjenja medijskog mraka u Srbiju. Dolaskom koalicije "Zajedno" doslo je do slobodnog protoka informacija. Televizija Pancevo je nelegalno osnovana pred izbore 1992. godine, sto je odgovaralo socijalistickoj vlasti, potom je nesmetano radila pet godina, a sada je opet pred izbore, ali pod drugim okolnostima, ta ista vlast odlucila da je ugasi. Inace, nasa je kuca u svemu postupila po nalogu nadleznog ministarstva. Na dopis i zahtev Ministarstva telekomunikacija, pet-sest dana pre isteka propisanog roka, krajem juna je dostavila elaborat sa zatrazenom dokumentacijom za dobijanje dozvole za rad i istovremeno je ocekivala najavljivano raspisivanje konkursa za dobijanje frekvencije. Ali, ocigledno cilj ovog rezima nije bio izdavanje dozvole, vec gasenje "nepodobnih" televizijskih i radijskih stanica - prokomentarisala je ovaj dogadjaj Ofelija Backovic, vrsilac duznosti direktora i glavnog i odgovornog urednika RTV Pancevo.

Po njenoj odluci, TV Pancevo ce nastaviti rad, s tim sto ce svoj program emitovati putem raspolozive gradske kablovske televizije, a svake veceri, od 21 sata, na centralnom gradskom trgu, putem video-bima emitovace se informativni program.

"Ukoliko Savezno ministarstvo u narednih nekoliko dana ne izmeni svoju odluku, odnosno ukoliko ne postupi po propisima i izda dozvolu nasoj televiziji, mi cemo, bez obzira na pretnje krivicnim progonom, radikalizovati svoje postupke. Posto su nam svi uredjaji u funkciji, jer inspektori nisu stigli da ih zapecate, obnovicemo redovno emitovanje programa", rekla je Ofelija Backovic.

Iste veceri, po kratkom postupku, na isti nacin i zbog istih razloga, zabranjen je rad privatnih lokalnih iskljucivo komercijalnih radio stanica "Safir", "Spektar" i "Ritam".

Ovi dogadjaji su, po prvim reagovanjima, a o tome najbolje svedoce "usijani" telefoni ovih redakcija, izazvali gnev i negodovanje gradjana Panceva i drugih mesta do kojih su dopirali signali ovih stanica, pa je sva prilika da se ove reakcije nece zavrsiti samo iskazivanjem nezadovoljstva - telefonom.

M. Mihajlov

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /