Subota, 19. jul 1997.

VLATKO MARKOVIC, JEDAN OD CELNIKA KROACIJE U BEOGRADU ODRZAO KONFERENCIJU ZA STAMPU

Susrecu se dva velika kluba

Beograd. - Jedan od celnika zagrebacke Kroacije Vlatko Markovic koji je zajedno sa tehnickim direktorom Davorom Bukovinom i jos dva clana bio u delegaciji koja je dosla u Beograd na finalni dogovor oko prve utakmice pretkvalifikacija za Ligu sampiona Evrope odazvao se znatizelji velike grupe novinara koja je ispunila svecanu salu Partizana. Gospodin Markovic je na prvo pitanje o utiscima rekao da je vreme suvise kratko da bi mogao da stekne bilo kakav utisak osim da je docek delegacije bio isti kao sto je bio Bjekovicev docek u Hrvatskoj pre par dana.

- Ja verujem da ce susret izmedju Partizana i Kroacije biti korektan i sportski. Mi stizemo u Beograd u utorak u 18.45 casova i odmah odlazimo na trening. Igraci moraju da se upoznaju sa terenom, ambijentom, a cilj ove nase posete je da se dogovorimo i o nekim sitnicama oko organizacije kako ovog prvog, tako i revans susreta. Moramo da pogledamo hotel, mesta na stadionu gde ce nasi ljudi sedeti, sta cemo jesti...

Markovic istice da je interesovanje ljubitelja fudbala u Zagrebu isto kao i u Beogradu - ogromno. Zele sportsku borbu i da se ovaj susret sportski zavrsi.

- Propozicije UEFA su jasne i bilo kakav incident ili glupost nekog od posetilaca oba meca moze skupo da nas kosta ne samo finansijski. Partizan i Kroacija su veliki klubovi, jedan drugog uvazavaju i stoga zelimo da sve protekne u najboljem redu i da pokazemo da bez obzira na okolnosti mozemo sportsku borbu samo tako i tretirati.

Necemo biti Dinamo

Jedno od pitanja postavljenih Vlatku Markovicu bilo je da li ce se, pod pritiskom dela navijaca ponovo promeniti ime Kroacije u Dinamo.

- Ne, ni u kom slucaju. Ime je promenjeno a jedan mali broj navijaca koji svoje nezadovoljstvo izrazava na utakmicama nije u toj meri primaran da bi se o promeni imena razgovaralo. Uostalom, svojevremeno kada je posle rata (Drugog svetskog) ime Gradjanski promenjeno u Dinamo takodje je bilo pojedinacnih protesta.

Markovic istice cinjenicu da je odmah po zrebu u Zenevi organizovan sastanak celnika Kroacije i Partizana i da je fakticki vec tamo sve bilo dogovoreno. Otuda i njegov izraz da su ovde dosli samo da "ispeglaju" neke sitnice. Na pitanje novinara sta je Kroacija ucinila proteklih godina u evropskoj konkurenciji Markovic je odgovorio.

- Intencija kluba je da povrati svoje bivse igrace i zvezde. Stoga povratak Prosineckog nije iznenadjenje. Zapravo, treba priznati gresku kad tad, a mi smo je priznali sada kada smo naseg igraca vratili u Zagreb. Zelja nam je da na isti nacin dovedemo Sukera, Bobana, Vlaovica, da svi oni zavrse karijeru u Hrvatskoj i da onda naslede Markovica, Zajeca, Blazevica, Vlaka. Nesto slicno uradili su u Hajduku. Vratili su svoje velicine i to je dobro za fudbal.

Naravno, jedno od pitanja radoznalih novinara odnosilo se i na ambicije Kroacije.

- Mi smo prosle godine ucestvovali u pretkvalifikacijama, savladali smo albanskog predstavnika ali smo onda u drugoj utakmici eliminisani od Spartaka iz Moskve. Jasno je da i mi bolujemo od iste boljke kao i Partizan, a to je odlazak dobrih igraca u inostranstvo. Gledao sam vise puta Partizan preko satelita i video jednog vanserijskog igraca Cirica, ali eto i on je otisao. Mi smo u Hrvatskoj doneli Zakon o sportu i mislim da je to dobra stvar i da ce kod nas sve manje igraca odlaziti u inostrane klubove. Ambicije su nam velike, finansijskih problema nemamo, a koliko je kvalitetan ovaj sastav Kroacije videce se vec u mecevima sa Partizanom.

Markovic je konstatovao da se u fudbalu okrece veliki novac. Ucescem, odnosno zavrsetkom kvalifikacija, klubovi u Ligi sampiona Evrope dobijaju ogromne sume. To je podstrek da se preispita politika kluba da mladim i dobrim fudbalerima dozvoljava odlazak u inostranstvo. Pokusacemo da igrace vezemo dobrim ugovorima, jer ucescem u Ligi sampiona osim prestiza klub ostvaruje i izuzetnu finansijsku dobit koja onda moze da se podeli (deo) igracima i da znatna sredstva ostanu klubu.

Delegacija zagrebackog kluba stigla je bez ikakvih problema u Beograd kolima i to autoputem a posle razgovora i rucka isto popodne vratila se u Zagreb.

S. S.

Nema problema, sve je u redu

Vlatko Markovic je u dva maha, kada je ulazio na konferenciju za stampu i kada je po zavrsetku izlazio dobacio trojici hrvatskih novinara: "Nema problema, sve je bilo u redu".

Verovatno se to odnosilo na nepostavljeno pitanje kolega iz Zagreba kako je delegacija prosla od granice SRJ i Hrvatske do Beograda.

Igraci su vojni obveznici

Jednog stranog dopisnika interesovalo je da li su fudbaleri Kroacije bili oslobodjeni vojnih obaveza.

- Mnogi fudbaleri su pre ovog rata otisli iz Jugoslavije u strane klubove, a svi oni koji su ostali nisu bili oslobodjeni vojne obaveze - odgovorio je Vlatko Markovic. Da li je to bilo dovoljno kao odgovor stranom dopisniku tesko je reci tek potpitanja na tu temu vise nije bilo.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /