Subota, 19. jul 1997.

BRITANSKI MINISTAR INOSTRANIH POSLOVA OTKAZAO POSETU BEOGRADU

Milosevic prezauzet za Robina Kuka

Beograd, Beta. - Britanski ministar inostranih poslova Robin Kuk otkazao je posetu Beogradu, jer je predsednik Srbije Slobodan Milosevic prezauzet i ne moze da ga primi, pise juce britanski dnevnik "Indipendent".

Kuk krece sledece nedelje u turneju po zemljama bivse Jugoslavije i bilo je predvidjeno da poseti Beograd. Otkazivanje posete Beogradu "Indipendent" ocenjuje kao "neku vrstu podrugljivog komplimenta gospodinu Kuku zbog njegovih ostrih stavova o ljudskim pravima", prenosi Radio Bi-Bi-Si u emisiji na srpskom jeziku.

Britanska vlada je uputila finansijsku pomoc Haskom tribunalu, koju britanski dnevnik "Tajms" juce oznacava kao "jednu u nizu inicijativa u domenu ljudskih prava, koju je juce javnosti predstavio ministar Kuk". Britanska vlada je uputila pomoc od 330.000 funti (oko pola miliona americkih dolara) za pokrivanje troskova osposobljavanja privremene sudnice Haskog tribunala. Kuk je istakao da bi jos jedna sudnica u Tribunalu mogla "bitno da smanji ceste zastoje u sudjenjima, i da holandska vlada ne treba da bude jedina koja ce da snosi troskove Suda".

Britanski ministar inostranih poslova Robin Kuk je prekjuce rekao da ce britanske snage u Bosni dati svoj doprinos hapsenju ljudi koji se nalaze na spisku Haskog tribunala, pise jucerasnji "Tajms". "U svakom slucaju ne mislim da je operacija koja je izvedena prosle nedelje kraj cele price", rekao je Kuk. Sef britanske diplomatije je u razgovoru sa novinarima "Indipendenta" istakao da je proslonedeljna operacija britanskih snaga u Prijedoru znak nove odlucnosti svetske zajednice da u Bosni povlaci energicnije poteze.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /