Subota, 19. jul 1997.

INTERPOL JUCE ZVANICNO POTVRDIO AGENCIJI BETA I TIME DEMANTOVAO MINISTRA SOKOLOVICA

Postoji poternica protiv Zeljka Raznatovica

Beograd, Beta. - Medjunarodna organizacija policije, Interpol, zvanicno je juce potvrdila da postoji medjunarodni nalog za hasenje Zeljka Raznatovica Arkana. "Poternica zbog optuzbe za genocid postoji i jos vazi na medjunarodnom nivou", pismeno je potvrdjeno agenciji Beta iz sedista Generalnog sekretarijata Interpola u Lionu.

Ta informacija je 1992. godine preneta svim Centralnim Nacionalnim Biroima zemalja clanica Interpola, navodi se u dopisu Interpola koji je potpisao pomocnik direktora za odnose sa javnoscu Serz Saburen. Jugoslovenski ministar unutrasnjih poslova Zoran Sokolovic izjavio je novinarima 1. jula u Beogradu da je poternica Interpola protiv Raznatovica "izmisljena". On je pozvao novinare da pogledaju policijske dosijee i da se uvere da SRJ reaguje povodom svake poternice. Na pitanje da li poternice Interpola vaze posto SRJ nije u toj organizaciji, Sokolovic je odgovorio:"Svaka poternica vazi i sada, ali je protiv Arkana izmisljena".

Generalni sekretarijat Interpola je obavestio Betu da "nije u mogucnosti da odgovori" na pitanje kakav je odgovor jugoslovenskih vlasti povodom medjunarodnog naloga za hapsenje Zeljka Raznatovica Arkana. U dopisu iz Liona se istice da jugoslovenske vlasti nisu zatrazile clanstvo u Interpolu.

Na pitanje kada i zasto je prekinuta saradnja SRJ i Interpola, kakva je procedura za povratak SRJ u Interpol, i koji su uslovi za to, Sabren je odgovorio:

"Generalni Savet Interpola ne smatra razlicite drzave nastale iz bivse Jugoslavije njenim naslednicima u Interpolu. Te nove drzave pozvane su da Interpolu dostave svoje kandidature. Neke od tih drzava su to i ucinile, SR Jugoslavija nije". "Bez zvanicne procedure za pristupanje Interpolu, SRJ ne moze da bude primljena", navodi se u dopisu Generalnog sekretarijata Interpola novinskoj agenciji Beta.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /