Subota, 19. jul 1997.

POVODOM ZEMUNSKIH ISELJAVANJA I PREBIJANJA ADVOKATA BAROVICA

"Nezgodni" zahtevi Elizabet Ren srpskom ministru policije

Specijalni izvestilac UN za ljudska prava za bivsu Jugoslaviju zahteva hitne korake za sprovodjenje sudskih odluka koje nalazu vracanje stanova proteranim stanarima, a zahteve i policijsku istragu o fizickom napadu na Nikolu Barovica

Beograd. - Specijalni izvestilac Komesarijata za ljudska prava Ujedinjenih nacija Elizabet Ren juce je reagovala povodom slucajeva isterivanja gradjana Zemuna iz njihovih stanova, kao i zbog prekjucernjeg incidenta u kojem je pretucen advokat Nikola Barovic, jedan od pravnih zastupnika proteranih stanara. Tekst saopstenja koje je stiglo u nasu redakciju prenosimo u celini:

"U skladu sa instrukcijama specijalnog izvestioca Ujedinjenih nacija Elizabet Ren, koordinator u beogradskoj kancelariji specijalnog izvestioca uputio je pismo predsedniku Skupstine opstine Zemun g.Vojislavu Seselju u kome se izrazava zabrinutost gdje Elizabet Ren povodom serije proterivanja dugododisnjih stanovnika beogradske opstine Zemun sa stanarskim pravom. Iako nije izrazen konacni stav o postojecim pravnim pitanjima, u pismu je izrazena zabrinutost zbog toga sto se privremene odluke suda, koje nalazu obnavljanje stanarskih prava proteranih stanara, ocigledno uporno ignorisu.

Specijalni izvestilac je takodje zatrazila od beogradske Kancelarije da uputi pismo ministru unutrasnjih poslova g.Vlajku Stojiljkovicu, u kome se zahteva hitno preduzimanje koraka kako bi se osiguralo da se sudske odluke o obnavljanju stanarskih prava prvobitnih stanara, u ovim i slicnim slucajevima, izvrsavaju ne vreme i u potpunosti, buduci da policija do sada navodno nije sprovela jedan broj tih sudskih odluka. Specijalni izvestilac je posebno zabrinuta zbog proterivanja zato sto se ona odnose prvenstveno i iskljucivo na dugogodisnje stanara hrvatske nacionalnosti.

Ministru je takodje upucen zahtev da obavesti specijalnog izvestioca o tome da li policija istrazuje slucaj napada telohranitelja g. Seselja na g. Nikolu Barovica, advokata jednog od proteranih stanara, posle ostre debate koja je emitovana na BK televiziji. G. Barovic se kasnije pojavio na televiziji sa vidljivim povredama na licu, koje je mu je, kako je rekao, naneo telohranitelj prema instrukcijama g. Seselja, i potrebno mu je lecenje zbog navodne frakture kostiju lobanje", kaze se u saopstenju visokog komesara UN za ljudska prava Elizabet Ren.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /