Subota, 19. jul 1997.

PROTESTNI SKUP PRED ZEMUNSKOM OPSTINOM

Peticija protiv Seselja

Verbalni rat, na ivici sukoba: Ozlojedjeni gradjani Zemuna i ...

Mada je susret bio na ivici sukoba, jucerasnji protestni skup pred zgradom Opstine Zemun zadrzao se "samo" na verbalnom ratu. Iz grupe od oko dvesto gradjana, koji su dosli revoltirani nasiljem nad advokatom Barovicem, cule su se pistaljke i dobacivanja, dok je tridesetak Seseljevih pristalica uzvikivalo poruke ne koristeci "gradjanska" pomagla. U kulminaciji nezadovoljstva i medjusobnog dobacivanja dve grupe su se vredjale istim povicima - "ustase,ustase".

Zivci su polako popustali, i grupe su se brzo priblizile nadohvat ruku. "Sklonite se, to nije moja Srbija", vikala je starija gospodja dok je pred njom sredovecni muskarac tetoviranim rukama objasnjavao da se protiv takvih kao sto su njoj iza ledja borio pet godina u ratu.

Dijalog se produzio. Ona: "Sa zivotinjama ne razgovaram". "Sram te bilo. On: "Pali baba". Organizatori protestnog skupa - iz beogradskih antiratnih i udruzenja za odbranu ljudskih prava - muvali kod prednjeg reda pokusavajuci da svoje najiznerviranije istomisljenike smire. Sa radikalske strane zvanicnih vodja nije bilo ali su se povremeno culi uzvici kao neka komanda("stani", "pogledaj sta se tamo desava", "mirni"..) Pet policajaca, koji su stajali u neposrednoj blizini, u Kosovskoj, uprkos svemu nije imalo potrebu da intervenise.

grupa seseljevaca na jucerasnjem "mitingu i kontramitingu"
FOTO: N. Stojanovic

Kod ulaza u zgradu opstine nekoliko momaka, robustnog izgleda, zalepilo je vise poruka: "Seselj je nas", "Srbi probudite se"... i sve na - latinici. Na nase pitanje sto ne pisu cirilicom Goran Vasiljevic, kako se predstavio, rekao je "ne znam, tu smo ih nasli", pokazujuci pri tom na transparente i opstinski ulaz. Kroz prozor zgrade opstine u jednom trenutku seseljevcima je doturen svezanj papira za koje se tvrdilo da je fotokopirana Barbaliceva domovnica (kojeg zastupa prebijeni Barovic) cime su oni potom mahali uzvikujuci da ga je i trebalo iseliti, vicuci uz to drugoj grupi "svi ste vi Hrvati". Vodja Srpske radikalne stranke, kao ni neki drugi visoki stranacki funkcioner, nije primecen u blizini skupa.

Retke su bile duhovitosti. Jedan predstavnik gradjanske opcije poneo je koru banane "da se na nju oklizne Seselj", ali nije pristao da se slika. Mnogo je vise bilo grubih ispada i psovki u stilu - "j.....Tudjman", " kurvo ustaska", sto je sve bio deo "dijaloga" gde sa culo i "Seselj je nacista" u jednom momentu i "j.... vas Milosevic".

Poletelo je i nekoliko zguzvanih smotuljaka papira i paradajza na radikale a jedan iz njihove grupe je pretrcao preko parkiranih kola, pokusavajuci da fizicki napadne coveka koji ga je "castio" fasistickim pozdravom.

Nakon sat vremena Natasa Kandic, iz Fonda za humanitarno pravo, pozvala je ljude koji su dosli da protestuju da krenu kucama, mada su jos neko vreme ostale grupice ili pojedinci da se ubedjuju sa protivnicima ko je u pravu. Pred zgradom opstine bili su i Zarko Korac (Socijaldemokratska unija) kao i predstavnik Gradjanskog saveza Srbije, Goran Svilanovic.

Skup je prosao bez zvanicnih govora, odnosno obracanja okupljenima, osim sto je predstavnik Saveza nezavisnih gradjana najavio da od danas ova organizacija svoje protesna okupljanja premesta ispred zgrade Opstine Zemun, dok ih je ranije svakodnevno drzala kod zgrade iz koje je Barbalic iseljen. Natasa Kandic je najavila potpisivanje peticije, izmedju ostalog i, za pokretanje krivicnog postupka protiv Seselja zbog "visegodisnjeg javnog zagovaranja mrznje i zlocina, vrsenja vlasti nasiljem, otimanjem stanova i zemlje, pretnje i napada na ljude."

M.M.-N.T.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /