Nedeljna, 20. jul 1997.

Lice i nalicje Milosevicevog izbora za predsednika Savezne Republike Jugoslavije

Ja sam danas srecan covek

Vesna Radivojevic

1. Kada covek dozivi tu cast, kao sto sam ja danas doziveo, da u ovom istorijskom trenutku za SRJ obrazlozim predlog SPS da se za predsednika republike izabere Slobodan Milosevic, onda mu ne preostaje nista drugo nego da bude srecan. Ja sam danas zaista srecan covek - Milutin Stojkovic (SPS)

2. Predsednicka funkcija na koju ce biti izabran gospodin Milosevic je mnogo teska, ali ocekujemo da na tom zadatku istraje do kraja i da ove rezultate koje smo imali - mir i slobodu - sacuva i pomogne da se teskoce koje su se pojavila u ukupnom zivotu SRJ razrese na najbolji i najoriginalniji nacin - Milos Bojovic (DPS)

3. Kad Slobodana Milosevica znate licno, onda se mora reci jos nesto. Od tada kad sam ga upoznao, do danas, uvek je doprinosio i znao da se angazuje na bilo koji nacin, jasno da dokaze da je za reforme, da je okrenut reformama, ali i stavom i brigom da utice da te reforme budu u funkciji i u korist gradjanima. Davao je podrsku mladima uz uverenje da oni treba da ponesu veliki deo odgovornosti za svoju buducnost i to upravo zato sto je verovao mladima i sto je jos vaznije, podrzavao ih je idejama i naporima i ulivao samopouzdanje i uvek im ukazivao iznova poverenje za najdogovornije zadatke - Zoran Andjelkovic (SPS)

4. Sa Slobodanom Milosevicem ustavno i drzavno objedinjena Srbija je krenula odlucno putem demokratskih, politickih i ekonomskih reformi i razvoja. U Srbiji je uvedena visestranacka demokratija, uspostavljene su funkcije federacije, donet je Ustav SRJ, zajedno sa koalicionim partnerom DPS CG, nastavljen je kontinuitet jugoslovenske drzavnosti - Milutin Stojkovic (SPS)

5. Znate, ima pojedinaca koji su ovde diskutovali i koji, pre svega, nisu dostojni u usta da uzmu ime Slobodana Milosevica, a kamoli da ga kritikuju. Zasto? Kad je bilo najteze u proteklim godinama za Srbiju i SRJ oni su radili na rusenju Srbije i SRJ i najmanji doprinos su pruzili na ocuvanju Srbije i SRJ, za razliku od Slobodana Milosevica koji je svu svoju snagu i pamet usmerio na stvaranje, ocuvanje i razvoj Srbije i SRJ - Milutin Stojkovic (SPS)

6. Ovde se culo misljenje da je Slobodan Milosevic prevazidjen politicar. To govore oni koji su prevazidjeni, a ne Slobodan Milosevic. Oni mogu da budu protiv kandidature, to je njihovo pravo, ali mislim da mnogo grese. Slobodan Milosevic, pre svega, nije osporavana licnost, osporavaju ga oni koji ga ne vole, koji ne vole Srbiju i Crnu Goru i Jugoslaviju. Optuzuje se Slobodan Milosevic za demonstracije. Najmanje je on kriv. Znate vi dobro ko je kriv za demonstracije i sta su nam te demonstracije ucinile i koliki je nazadak uradjen za SRJ. Kazete da postoji njegova objektivna odgovornost za krsenje izbornih rezultata. To nije tacno. Zna se ko je krsio izborne rezultate. Takodje mu se pripisuje odgovornost za rat, sto nema nikakve veze sa njim. Dobro se zna ko je izazvao rat i gde se rat vodio i ko ga je vodio - Milutin Stojkovic (SPS)

7. Jedinstvena Srbija, taj veliki cilj je tako jednostavno objasnjavao svijim saradnicima i gradjanima bez suvisnih, politikantskih reci da nije bilo cudno sto su se na tom cilju, od Dragasa do Horgosa, u jedinstvenim frontu naroda ukljucili svi gradjani Srbije da tom cilju daju svoj doprinos. Za ravnopravnost svih na Kosovu, za ravnopravnost svih u Jugoslaviji. Ravnopravnost na Kosovu Srba, Crnogoraca, Muslimana, Turaka, Albanaca i opstanak srpskog i crnogorskog naroda na svojim ognjistima bila je tabu-tema za sve tadasnje politicare-ljude koji su se bavili nekom politikom, sem za Slobodana Milosevica - Zoran Andjelkovic (SPS)

8. Slobodan Milosevic je garant politike mira i stabilnosti na Balkanu i u regionu. Takvom politikom mogu se stvoriti uslovi za dalji razvoj zemlje i izgradjivati snazna, demokratska, ekonomski i medjunarodno afirmisana savezna drzava na principima gradjanske, nacionalne i vreske ravnopravnosti, socijalne sigurnosti, besplatnog obrazovanja, zdravstvene zastite, penzionog osiguranja, zastita nezaposlenih i hendikepiranih, poboljsanje standarda gradjana, ocuvanje socijalnih tekovina i ravnopravnosti Crne Gore i Srbije - Milutin Stojkovic (SPS)

9. Cuo sam od poslanika iz Narodne sloge da Slobodan nema podrsku u Crnoj Gori. Bice da nijeste u pravu. Bolje bi bilo da ste poslusali skupove koji su se drzali barem u posljednjih 15 dana na teritoriji Crne Gore, pa da vidite da je narod Crne Gore, opet necu da kazem svi, ali je dobar dio Crne Gore rekao da ce glasati Slobodana Milosevica za sefa drzave. Mi znamo ko ne podrzava Slobodana u Crnoj Gori. Nece mi se valjda niko naljutiti ako kazem da Slobodana ne podrzavaju oni kojima ne lezi Jugoslavija na srcu -Milorad Markovic (DPS CG)

10. Tokom prelomnih i po mnogo cemu dramaticnih godina, u periodu kada se drasticno menjala politicka i prekrajala drzavna mapa Evrope, gospodin Slobodan Milosevic potvrdio se kao izuzetno sposoban politicar, kao politicar koji zna da ponudi odgovore na bitno nove situacije i nepredvidjene izazove. Spajajuci politicki realizam i politicko vizionarstvo, gospodin Milosevic dao je presudan doprinos ostvarivanju zelje Srba i Crnogoraca da zajedno s brojnim nacionalnim manjinama Srbije i Crne Gore nastave zivot u zajednickoj drzavi, bez obzira na raspad prethodne Jugoslavije, izazvan aktiviranjem unutrasnjeg secesionizma, delovanjem stranog faktora i aktuelnom logikom globalnih politickih tokova - Cedomir Mirkovic (ND)

11. Ovde se kaze da je oterano stotinu hiljada mladica u inostranstvo, a medju njima 40.000 Madjara. Zna se zasto su svi otisli iz SRJ. Podvili su rep i otisli da ne bi cuvali SRJ. Zato smo mi koji smo ovde ostali morali da preuzmemo deo njihove odgovornosti Kaze se da je nasa zemlja iskljucena iz sveta. Nije tacno. Znamo kad je bila iskljucena. Svedoci smo svakodnevnog ulaska u sve i sve cemo vise ici u svet. Kaze se - ne moze da se racuna na brzi povratak nase zemlje u svet. Pa ne moze, kad imamo ovakve ljude koji tako misle o SRJ - Milutin Stojkovic (SPS)

12. Zelim da ukazem na doprinos Slobodana Milosevica ostvarivanju drzavnog jedinstva Srbije u vihoru koji je najavljen raspadom prethodne Jugoslavije i otcepljenjem republika, ratnom okruzenju i sankcijama medjunarodne zajednice. Da taj cin ostvarivanja drzavnog jedinstva Srbije nije uradjen, tesko da bi mi mogli u ovakvim uslovima sada ovde i ovako razgovarati. To je bila volja naroda, koja je artikulisana kroz odredjenu politiku. Ono sto moramo reci je cinjenica da je Slobodan Milosevic sacuvao politicki kredibilitet i postao jedan od nezaobilaznih faktora stabilnosti regiona. On je ocuvao medjunarodni pregovaracki kapacitet - Miodrag Koprivica (JUL)

13. To sto mi danas ovde i od onih koji osporavaju kandidaturu Slobodana Milosevica za predsednika SRJ cujemo argumente vezane za istu temu, a to je pitanje savezne drzave, pitanje Jugoslavije, njenog mesta u svetu, govori da mi imamo tacno postavljenu temu za ovu raspravu. Ta tema se zaista razresava izborom Slobodana Milosevica i oni koji smatraju da Jugoslavija ne treba da bude takva drzava, koji smatraju da Jugoslavija treba da ostane van medjunarodne zajednice, bez obzira sto se na recima zalazu za to - suprotstavljajuci se kandidaturi Slobodana Milosevica - taj svoj stav jasno pokazuju - Ljubisa Ristic (JUL)

Ponovo u mrak istorije

1. Ukoliko danas utvrdimo Slobodana Milosevica kao kandidata za tu funkciju, to je najbolja garancija da se u ovoj zemlji jos dugi niz godina nista ne moze promeniti - Borivoje Radic (DS)

2. SPS nema pravo da posle svega sto je Milosevic ucinio, njega predlaze gradjanima ove zemlje da i dalje vodi ovu zemlju. Ukoliko se to dogodi, ja bih rekao da mi ponovo okrecemo jednu mracni stranicu u istoriji ove zemlje, da ponovo stvaramo mogucnost da jos dugi niz godina ova zamlja bude izolovana od sveta, da unutar Srbije rastu konfrontacije i po nacionalnoj i po socijalnoj i po politickoj osnovi - Borivoje Radic (DS)

3. Ja sam ocekivao da ce se pricati o takvim cinjenicama, a to znaci, stavka po stavka, svaki resurs, svaka privredna grana, svaka socioloska grana, da ce se sve kazati - gde su nam deca, gde su ratni vojni invalidi, u kom to ratu nismo bili, koliko imamo ranjenika. Dakle, da se sve to lepo i argumentovano iznese i da bi opozicija, verovatno, kada bi to bili precizni podaci, bila za tog predsednickog kandidata, jer ne bi imala argumenta da kaze nesto suprotno. - Sredoje Mihajlov (koalicija Vojvodina)

4. Pre sedam godina Srbija je verovala Milosevicu, tada je stajala iza njega, tada mu je dala veliko poverenje. Sta je on za tih sedam godina uradio, gde nam je privreda, gde su plate profesora, gde su plate lekara. Gospodin je rekao u poljoprivredi, a poljoprivreda je prosle godine imala najmanju proizvodnju psenice od rata naovamo. To je rezultat-Sredoje Mihajlov (Koalicija Vojvodina)

5. Postovani kolega, nemate pravo da kazete da ovde ima ljudi nedostojnih da pomenu ime Slobodana Milosevica. Imate prava da to kazete u vasim partijskim krugovima, na vasim zatvorenim sednicama. Ako ima neko medju vama tamo koji slucajno kaze neku rijec protiv Slobodana Milosevica, Vi mu slobodno zatvorite usta. Ovo je Savezna skupstina. Ovdje smo svi jednaki poslanici - Dejan Vucicevic (NS CG)

6. Te floskule i stare fraze iz 1945. godine, ko nije za Slobodana Milosevica, nije za Jugoslaviju, o tome vise ne bih diskutovao. Izmedju ostalog, u Vasoj replici pomenulit ste dogadjaje iz Beograda, tromesecne demonstracije i kazete "zna se ko je kriv". Gospodine Stojkovicu, citav svijet zna ko je kriv. Tri mjeseca su Beogradjani i ostali gradjani po gradovima Srbije, po najgorem vremenu, setali ulucama braneci svoje dostojanstvo i svoja ljudska prava i pravo na izbore. To je cinjenica - Dejan Vucicevic (NS CG)

7. Setite se gospodo, kada ga predlazete, Knina, odnosno, pocnite jos od Slovenije. Politika je upravo moc predvidjanja. Ljudska pamet u politici, u drzavnickim poslovima ne svodi se na to kako cu prevariti svog parlamentarnog protivnika, nego kako cu svoj narod i svoju drzavu uvesti u medjunarodnu zajednicu, da drzava posle mene vrijedi vise nego kad sam je preuzeo - Savo Djurdjevac (NS CG)

8. Da zavrsim jednom poslovicom: "da se za zelen bor uhvati i on bi se osusio". Mozda ne svojom namerom, ali takav je covek. "Zelen bor" je bila Srbija - pod njegovom vlascu upropascena, moralno, ekonomski i socijalno. Sada je taj boric Jugoslavija. Dame i gospodo, hocemo li jos jednom da probamo i taj "mali zeleni boric" da damo u ruke nekome u cijim rukama su se mnogo zeleniji i mnogo veci borovi osusili? - Zoran Djindjic (DS)

9. Gospodin Milosevic je stupio na politicku scenu kao eksponent populistickog pokreta koji je po svim relevantnim kriterijumima bio nedopustiv, a svojim intezitetom i formom tesko da ima paralele u modernoj istoriji. Kolicine iracionalonsti i destrukcije koje je ovaj pokret generisao donela je bujanje svih nacionalizama u radikalnoj formi na svim prostorima bivse Jugoslavije i konacno do njenog cijepanja. Cijepanje Jugoslavije izvedeno je brutalnim metodama uz planirano i kontrolisano etnicko ciscenje i predstavlja tragediju ogromnih razmjera. Zrtve u ovoj tragediji su svi gradjani i svi narodi bivse nam domovine. Desetine hiljada zatocenih, pretucenih, silovanih, stotine hiljada raseljenih, spaljena sela i gradovi, strah i mrznja kojom se stvaraju nove podjele medju ljudima i narodima, potpuno porusena ekonomija, nesigurma starost, zatvorena perspektiva za mladost, to su posljedice pomenutog pokreta. Uloga gospodina Milosevica u ovoj tragediji je neporeciva - Jusuf Kalamperovic (SDP CG)

10. Nije tacno da Crna Gora stoji iza kandidature Slobodana Milosevica. To ovde mogu da govore samo pripadnici jedne struje DPS koja gubi iz dana u dan svoje pozicije i u samoj svojoj stranci. Uostalom, uzmite samo podatak iz poslednjih anketa - Milosevic stoji danas u Crnoj Gori gore nego sto je ikada stajao. Prema tome, Crna Gora ne stoji iza kandidature Slobodana Milosevica. Stoji jedna oligarhija DPS koja je vezala svoju sudbinu za politicku sudbinu Slobodana Milosevica - Predrag Popovic (NS CG)

11. Mozemo mi ovde da pricamo od jutra do sjutra o tim potezima koje je Milosevic radio za sve ovo vrijeme, ali rezultati te politike su katstrofalni. Mi smo danas na poslednjem mjestu na ljestvici demokratskih zemalja Evrope i svijeta, u svakom pogledu. I Albanija upjeva da se izvlaci iz krize, uspjela je da promijeni rezim i to dva puta. I to se desava u Rumuniji i u celom istocnom bloku, jedino kod nas nema nikakvih promjena. Jos nas ubjedjujete da je to sve dobro, da smo se mi uspeli odupreti tom novom svetskom poretku. To su gluposti - Predrag Popovic (NS CG)

12. Lepe autogolove daje gospodin Milosevic, lepo dribla i nas i medjunarodnu zajednicu. Ali, sta ima nasa zemlja od toga? Gde su nasi protivnici, koji su 1990. godine bili na startnoj poziciji kao i mi, a gde smo mi danas? Na kom smo mestu mi na tabeli kao narod i kao drzava. To sto nas je u medjuvremenu predriblao tri, cetiri, pet puta ili pedeset puta na izborima, svaka mu cast, vestiji je, koristi dobro i televiziju, i policiju, i finansije i sve monopole koje je nasledio. Ako o tome glasamo - ko je najvestiji - glasam za, Slobodan Milosevic je najvestiji. Ali, da li to nama danas treba? Da li nama treba neko ko ce uspeti narod da ubedi da za to sto mu se desava nije kriva vlast, nego je kriv narod, kriva je opozicija i krive su neke zastave, kriva je tudja ruka, samo ne on - Zoran Djindjic (DS)

13. Nikad gospodin Milosevic i njegova partija nisu dosli na vlast, a da nisu prethodno izazvali haos. On sada opet izaziva haos, jer treba svu skalameriju vlasti prebaciti sa republickog na savezni nivo. Zato treba ponovo izazvati haos. I izazvao je haos u Crnoj Gori, a izaziva ga i u Republici Srpskoj. Ako ste se opredjelili za takav metod, bojim se da cemo vrlo brzo biti sudionici i ovde stvaranja novih problema koji mogu dovesti u pitanje opstanak same savezne drzave - Predrag Popovic (NS CG)

14. Dosadasnja politika gospodina Milosevica imala je nesagledivo teske posljedice, te ga takvog, ne moze kandidovati na vazne politicke funkcije. Sama pojava gospodina Milosevica na polozaju predsednika republike simbolizovala bi kontinuitet politicke konfrontacije sa svijetom, sto bi nanijelo dalju stetu SRJ.- Jusuf Kalamperovic (SDP CG)

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /