Ponedeljak, 21. jul 1997.

SAOPSTENJE HRVATSKOG HELSINSKOG ODBORA O KRSENJU LJUDSKIH PRAVA

Vlast cuti o ubistvima Srba

Zagreb, Beta. - Na teritoriji Hrvatske od 20. aprila do 20. juna zabelezeno je 150 slucaja krsenja ljudskih prava, maltretiranja, pljacke i ubistva, saopstio je Hrvatski helsinski odbor za ljudska prava (HHO).

U saopstenju Odbora navodi se da je spisak od 150 primera krsenja ljudskih prava upucen hrvatskim nadleznim organima i istice da je "rec o krsenju ljudskih prava koje razliciti segmenti vlasti u Hrvatskoj zele prikriti ili neadekvatno prikazati". U periodu od 20. aprila do 20. juna ubijeno je nekoliko osoba na nacin koji izaziva sumnju u mogucu politicku motivaciju tih ubistava, kaze se u saopstenju i dodaje da "vlasti o tome nisu izdale nikakvo sluzbeno saopstenje, dok se obracunima zagrebackih kriminalaca posvecuju posebne konferencije, a mediji tome posvecuju veliki prostor".

Prema saopstenju HHO, Srbin iz Hrvatske Milan Radelic (74) ubijen je u noci izmedju 24. i 25. aprila u Velikom Grdjevcu kod Daruvara hicem u glavu. Ubijeni su i Srbi Vasa Grozdanic (56) iz Otocca i Jovan Cankovic (58) iz Srednje Gore, a postavljen je i eksploziv u dvoristu Milana Novakovica iz Gornjeg Bjelovca.

Odbor izrazava sumnju da je te teroristicke akcije organizovala dobro poznata teroristicka grupa koja deluje na podrucju Gracaca i Udbine, gde je do sada ubijeno najmanje 15 osoba, dok je barem dva puta vise njih teze i lakse ranjeno.

U saopstenju se navodi da odgovornost za te teroristicke napade snosi i hrvatska vlast jer nije adekvatno reagovala. Na podrucje pod upravom UNTAES vratilo se vise od 5.000 izbeglica, uglavnom Hrvata, koji se ne mogu vratiti u svoje kuce jer se u njima nalaze prognani Srbi iz drugih delova Hrvatske i BiH, kaze se u saopstenju. Odbor je uz dokument u kojem su nabrojani primeri krsenja ljudskih prava, ubistava i maltretiranja, uputio hrvatskim vlastima i UNTAES poziv da svim legalnim sredstvima sprece dalje zlocine, pljacku i unistavanja imovine, narocito na podrucju pod kontrolom UNTAES.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /