Ponedeljak, 21. jul 1997.

AMBASADOR SAD PRI UN BIL RICARDSON

Tudjman obecao da ce dozvoliti povratak izbeglim Srbima

Brioni, Beta. - Ambasador SAD pri UN Bil Ricardson izjavio je da je hrvatski predsednik Franjo Tudjman obecao da ce omoguciti povratak Srbima u Hrvatsku i da ce na bosanske Hrvate uticati da saradjuju sa haskim Tribunalom. Tudjman je u subotu na Brionima primio Ricardsona koji se nalazi u trodnevnoj poseti Republici Hrvatskoj. Posle sastanka, Ricardson je preneo Tudjmanove reci da ce, "s obzirom na to da ce se proces mirne reintegracije Podunavlja zavrsiti za sest meseci, Hrvatska prihvatiti povratak svih hrvatskih Srba koji se zele vratiti i koji prihvataju prava, odgovornosti i pravne obaveze hrvatskog drzavljanstva".

Prema Ricardsonovim recima, Tudjman je obecao da ce upotrebiti svoj autoritet kako bi osigurao da sve optuzene osobe sa podrucja pod nadzorom bosanskih Hrvata budu predate Hagu, ali je apelovao na sud da bude nepristrasan i objektivan. Tudjman je takodje, rekao je Ricardson, "obecao da ce raditi na jacanju Federacije BiH i ocekuje sto pre sastanak sa predsednikom Izetbegovicem". Ricardson je istakao da "Vlada SAD pozdravlja opredjeljenja koja je izrazio predsednik Tudjman" i ponovio da "SAD cvrsto podrzavaju Haski sud, uverene u njegovu nepristrasnost".

Ministar inostranih poslova Hrvatske Mate Granic izjavio je da "Tudjman ne dovodi u pitanje povratak svih izbeglica, ukljucujuci povratak Srba, onih koji se zele vratiti i koji prihvataju Hrvatsku kao svoju drzavu i hrvatske zakone i hrvatsko drzavljanstvo". Granic je takodje istakao da "Hrvatska cvrsto podrzava mirovni proces i jacanje Federacije BiH" kao i rad i saradnju sa haskim Tribunalom za ratne zlocine. Sef hrvatske diplomatije je napomenuo i da je grupa Hrvata iz BiH haskom Tribunalu uputila pismo u kojem su najavili da su voljni da dodju u Hag ako im se obezbedi brzo i pravedno sudjenje. Granic je preneo informaciju koju je objavio Tudjman, prema kojoj se iz Podunavlja i Srbije u Hrvatsku vratilo 16.000 Srba. Predsednik Tudjman nije prisustvovao konferenciji za novinare. On je po zavrsetku razgovora sa Ricardsonom u sportskoj opremi otrcao do obliznjeg teniskog igralista, pozdravljajuci u trku prisutne novinare.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /