Ponedeljak, 21. jul 1997.

U SEVERNOJ IRSKOJ ZAPOCELO PRIMIRJE

Sestonedeljna proba pred pregovore

Primirje stupilo na snagu, ali probleme zadaju probritanski lojalisti koji insistiraju da ukljucenju Sin Fejna u pregovore treba da prethodi razoruzanje Irske republikanske armije

Prepreka:
Pripadnik IRA

Belfast, Rojter. - U Severnoj Irskoj je juce u podne stupilo na snagu primirje koje je proglasila Irska republikanska armija (IRA), ali se odmah naslo u senci nagovestaja probritanskih Unionista da ce bojkotovati mirovne pregovore na koje bi posle primirja trebalo da se vrate predstavnici katolika.

IRA je u subotu proglasila prekid vatre kako bi svom politickom krilu Sin Fejnu i njegovom lideru Dzeriju Adamsu omogucila ucesce u mirovnim pregovorima o Severnoj Irskoj koji treba da pocnu za sest nedelja.

Gnev unionista, koji se zalazu za odrzanje britanske vlasti nad severnim delom ostrva, nagovestili su mogucnost bojkota septembraskih pregovora zbog toga sto je London prihvatio da se Sin Fejn vrati u pregovaracki proces, a da IRA prethodno ne mora da preda nista od svog bogatog arsenala oruzja.

"Ako ne bude razoruzanja... ne mozemo ocekivati da ovo bude na bilo koji nacin razlicito od farse koju smo imali pre dve godine", rekao je portparol unionista Ken Meginis.

IRA je dogovor o prekidu vatre sklopljenom 1994. prekrsila u februaru 1996. godine nakon sto su britanske vlasti iskljucile Sin Fejn iz mirovnih pregovora zbog bombaskog napada u Londonu.

Kao potvrdu svojim stavovima da IRA u stvari ne namerava da stvarno prekine gerilsku borbu, lideri unionista navode slucaj 17-godisnjeg katolickog mladica koji je u subotu, samo 24 casa uoci stupanja na snagu primirja, ranjen u obe noge, po sablonu "kaznenih mera" koje praktikuje IRA.

Vodje unionista kod Tonija Blera

Zbog neocekivanih problema sa protestantskim lojalistima, vodja najjace od njihovih grupacija Unionisticke partije Alstera (UUP) Dejvid Trimbl sastace se danas u Londonu sa britanskim premijerom Tonijem Blerom, nakon cega ce se znati da li su unionisti odustali od nagovestenog bojkota mirovnih pregovora.

"Toni Bler je naseo na tvrdnju da ako uvucete IRA u pregovore, onda cete dobiti priliku da isprobate ukus i vrednost njihovog novca. To uopste nije tacno", rekao je portparol UUP Ken Meginis.

Ako Trimbl ne bude od Blera dobio cvrsta uveravanja da ce se insistirati na razoruzanju IRA, unionisti ce odbiti da prihvate planove za postepeno razoruzanje, rekao je Meginis, sto analiticari ocenjuju kao potez koji bi mogao uneti potpuni haos u pripreme za pocetak pregovora.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /