Ponedeljak, 21. jul 1997.

Procedura iz nuzde

Bojana Jager

Demokratija je postovanje procedure, zlatno je pravilo u tako uredjenim drzavama. Izigravanje demokratije je stimovanje procedure, a oprobano je pravilo kojeg se drze socijalisti kad god im zatreba. Novog predsednika drzave dobili smo tako sto su to pre znali kelneri koji su pripremali banket u Saveznoj skupstini za proslavu srecnog dogadjaja, nego neki poslanici; na nacin da je malo konstruktivno protumacen Poslovnik i da su iz zasede sacekani koalicioni partneri iz Podgorice. Sad, ko je koga tu zbrzao tesko je razluciti u igri politicke trampe - srpski socijalisti crnogorske da bi izbegli proveru Miloseviceve podobnosti da vlada federalnom drzavom, ili sa beogradskim glasanjem pobednicki vrh DPS svoju opoziciju da mu ne kvari saveznu pregovaracku poziciju.

Na isti nacin, demokratski, pripremice se i teren za izbornu pobedu socijalista, jer Dragan Tomic bas zna da u republickom parlamentu upotrebi proceduru tako da set zakona - o lokalnoj samoupravi, izbornim jedinicama i privatizaciji - prodje kad i kako treba. Kad kod prvog gubi utakmicu sa tri prema nula, on jednostavno prekine sednicu i pocnu drugu igru (o izbornim jedinicama), ocekujuci da pobedi sa istim rezultatom. A kad se stvari na terenu otegnu u beskonacne amandmanske produzetke, iskljuci ceo "demokratski tim". Zatim onemoguci da se dostave amandmani na Zakon o privatizaciji, da ne bi doziveo isto i poremetio zadate rokove.

Cim je video da u skupstini ne sede Gorica Gajevic i Ratko Markovic, radikalski poslanik Tomislav Nikolic je javno prognozirao - bice opet mucke - proceduralne, naravno. Radikali uostalom sa socijalistima na tom terenu imaju velika iskustva od ranije. Socijalisti bi mogli, upozorava Nikolic, da povuku zakone o izbornim jedinicama i za par minuta dostave nove, koje opozicija nece imati vremena da opstruise sa velikim brojem amandmana. Ne treba nikako sumnjati u dovitljivost, proci ce ovaj paket, Tomic je dobro ispekao zanat i uspesno izvrsava postavljene zadatke.

Tako parlamenti, pripremajuci izbornu pobedu socijalista, funkcionisu kao i "institucije sistema" kada su zimus zataskavale njihovu izbornu kradju. Gonsales se zalomio posle i u neku ruku poucio je srpski rezim - bolje unapred, demokratski po proceduri, nego posle, hajducki i po nuzdi. Ovo drugo se bolje vidi i lakse uhvati.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /