Ponedeljak, 21. jul 1997.

NOVI USEVI PRISTIZU A PROSLOGODISNJI JOS NISU PLACENI

Seljaci vise nikom ne veruju

Nova Crnja, Zitiste. - Gotovo je sigurno da ce ove jeseni preradjivaci uljane repice imati grdnih muka, jer jedan od najvecih preradjivaca repicinog ulja u Srednjobanatskom regionu Uljara iz Nove Crnje u avgustu i septembru, kada se ocekuje skidanje ovog useva, nece otkupiti od proizvodjaca vise od oko dve hiljade tona ove uljarice, sto prema poznavaocima ovdasnjih prilika jasno govori da je ovoj kulturi na ovim prostorima za dugi niz godina odzvonilo.

Prvo, zato sto je otkupna cena prosle godine bila veca od ovogodisnje, jer ce se za kilogram uljane repice ove godine platiti 1,30 dinara po kilogramu za razliku od proslogodisnjih 1,40 dinara, ali i uz otvoreno priznanje predstavnika preradjivaca iz Nove Crnje da ni za ovu nizu otkupnu cenu jednostavno - nemaju novca.

Uz sve to, vesti iz susedne opstine Zitiste govore i o tome da mnogim seljacima koji su jos prosle godine preradjivacima predali secernu repu i suncokret ovi proizvodi nisu isplaceni u celosti, pri cemu se nanovo spominje prehrambena industrija u Novoj Crnji na koju, kako se ovde tvrdi, otpada najveci deo zaostalih dugovanja seljacima, Zemljoradnickim zadrugama pa i nekim drzavnim poljoprivrednim preduzecima.

Medjutim, za razliku od drzavnih poljoprivrednih preduzeca koja su primorana da strpljivo cekaju kada ce im drzava platiti dugovanja, jer toj istoj drzavi po nekakvoj inerciji moraju i da veruju - seljaci vise nikom ne veruju, pa ce prema procenama mnogih, ova godina biti u tom smislu presudna za dalja ulaganja u poljoprivredu posto je poverenje seljaka u drzavu na izmaku.

S. Stankov

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /