Ponedeljak, 21. jul 1997.

INICIJATIVA DVADEST PROFESORA PRAVNOG FAKULTETA U PODGORICI POVODOM IZBORA DEKANA

Nezapamcen presedan

Dvadeset profesora i asistenata Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore potpisalo je inicijativu kojom se od Nastavno-naucnog vijeca zahtijeva da u okviru svojih nadleznosti i odgovornosti najhitnije pokrene postupak opoziva clanova Savjeta Pravnog fakulteta.

Savjet je, kako se tvrdi u inicijativi, prilikom izbora novog dekana, "grubo prekrsio temeljno nacelo autonomije Univerziteta", predvidjeno Ustavom Crne Gore, Zakonom o Univerzitetu i Statutom Pravnog fakulteta, i tako "nepovratno izgubio povjerenje potpisnika ove inicijative". Konstatuje se, takodje, da je Savjet "doveo u pitanje i smisao postojanja i funkcionisanja Nastavno- naucnog vijeca, kao i samu mogucnost normalnog odvijanja osnovne djelatnosti fakulteta".

"Na sjednici, odrzanoj 7. jula ove godine, Savjet Pravnog fakulteta pocinio je nezapamcen i opasan presedan: po prvi put u istoriji ovog fakulteta i Univerziteta odbio je da prihvati prijedlog za dekana, koji je po propisanoj proceduri prethodno utvrdilo Nastavno-naucno vijece", naglasava se u inicijativi, a zatim slijedi dvadeset uglednih naucnih imena i njihovi potpisi.

Inicijatori za raspustanje Savjeta Pravnog fakulteta u Podgorici svoju inicijativu, uz propratna pisma, su proslijedili i Vladi Crne Gore, odnosno njenom premijeru Milu Djukanovicu, zatim Nastavno-naucnom vecu i Rektoratu Univerziteta Crne Gore, kolegama i organima upravljanja drugih fakulteta, Savezu studenata i drugim institucijama.

B. I. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /