Ponedeljak, 21. jul 1997.

JEDAN SUSRET REPORTERA "NASE BORBE" SA MILANOM KOVACEVICEM U PRIJEDORSKOJ BOLNICI

"Pitajte Muslimane kako im je"

Izbeglice iz gradova bosanske Krajine "valjale" su se tog oktobra 1995. godine putevima u banjaluckoj regiji kada smo, u maloj kancelariji na cetvrtom spratu prijedorske bolnice, posetili dr Milana Micu Kovacevica, nedavno uhapsenog zbog ratnih zlocina. Delovao je pripito ali krajnje ljubazno, dok je otvarao regal u kojem su, uredno poredjane, stajale flase raznih vrsta viskija. Iz pristojnosti, valjda, prema onima koje smo sat kasnije gledali kako se biju za hleb ispred Crvenog krsta - izabrali smo obican "Rubinov" vinjak.

To je bio dan kada je prvi put od pocetka rata granatiran Projedor jer su muslimanske snage usle u "obliznji" Sanski Most, tako da je sve vreme razgovora sa Kovacevicem gradom odjekivala potmula grmljavina. Na prvo pitanje - kakva je situacija - on je odgovorio originalno: "zajebana". U pola price prekinuo nas je bolnicar Arkanove garde, pa je Kovacevic "morao negde poslom", a nas je poslao u obilazak ranjenika u bolnici. "Bolje pitajte te momke sta ih muci, nego mene. Imate gore u jednoj sobi Muslimane, zarobljene, pitajte ih kako im je ..." - rekao nam je na rastanku. Muslimane, zakljucane u jednoj sobi, nismo ipak uspeli da vidimo.

"To su ratni zarobljenici i morate imati dozvolu vojske", bio je kratak strazar na ulazu sobe. "Ali rekao nam je Kovacevic da mozemo", uporno smo ponavljali. "Ma ko ... njega", nepopustljiv je bio strazar...

D. P.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /