Ponedeljak, 21. jul 1997.

POZORISNE PREMIJERE

Uspesna "setnja"

"Vodeni ples sa bubnjevima" plesna predstava teatra MIMART, rezija Nela Antonovic

Predstavom "Vodeni ples sa bubnjevima" raditelja i vodje ove pozorisne trupe Nele Antonovic, Teatar Mimart definitivno ostaje najznacajnije domace pozoriste ovog tipa koje ne samo da dosledno brani svoju poetiku vec u skladu sa svojom osnovnom intencijom, komunkacija sa publikom, na najbolji nacin dokazuje da dogadjaji iz zimskih meseci nisu prosli uzalud.

Zamisljena kao ulicno plesna predstava sa zadatkom da, poput francuskih gostiju, pozorisne trupe "Zenerik Vaper" ostvari komunikaciju sa slicajnim prolaznicima, namernicima ili bilo kojim ljudskim bicem koje se u tom trenutku zatekne na ulici, ova predstava umesto vatre, kao osnovnog izrazajnog sredstva pomenutih gostiju Bitefa, koristi vodu. Pocetak predstave je imao zadatak da se na fontani ispred Kulturnog centra Grada postavi pitanje na koji nacin se voda moze savladati, spoznati ili ispitivati. Pri tom, uz upotrebu kostima ciji je cilj da prolaznicima sugerisu prisustvo vodenih vila i vilenjaka, clanovi trupe Mimart koriste ples, glas i decju igru kao osnovna izrazajna sredstva kojima treba "kupiti" publiku kako bi zajedno stigli do sledeceg mesta posvecenja, fontane ispred Americke citaonice.

Praceni ritam podrskom bubnjara Igora Malesevica Mimartovci na tom "putu" susrecu razne ljude saopstavajuci im svoju zelju za igrom i uvlaceci raspolozene u svoju "pricu" koje je bilo, mozda bas zahvaljujuci visemesecnom "treningu" slobodnog izrazavanja svog stava, pa i prema umetnosti na ulici, veoma uspesno. Da su clanovi trupe Mimart imali koju "probu" vise, to znaci veci broj nastupa, ne bi bila uocljiva jedina mana ovog prijekta, povremena nesposobnost da cela stvar bude na "okupu". Ipak, osnovni cilj ovog projekta izvedenog u okviru ovogodisnjeg BELEF-a, istrazivanje prostora, slobodnog pokreta i mogucnosti izrazavanja na neformalan nacin, uglavnom je ostvaren.

Jos kad bismo ovakvim predstavama prisustvovali cesce.

Zeljko Jovanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /