Ponedeljak, 21. jul 1997.

OPTIMISTICKI O POVRATKU SRBA U MOSTAR

Znaci "posebnog ohrabrenja"

Ove i naredne godine trebalo bi da budu obnovljene porusene kuce i izgradjeno novih 60 stanova za izbegle Srbe iz Mostara

Beograd, Beta. - Clan predsednistva Udruzenja za pomoc izbeglicama i prognanim licima u SR Jugoslaviji, Radmilo Andric izrazio je zadovoljstvo dosadasnjim tokom sprovodjenja pilot-projekta za vracanje sto srpskih porodica u istocni Mostar. Andric kaze da je UNHCR vec obezbedio oko 1,5 miliona maraka za izgradnju novog naselja na podrucju Vrapcica u okolini Mostara, gde ce u prvoj fazi biti izgradjeno 40 stanova za repatrijaciju izbeglih Srba. U drugoj fazi projekta, koja ce kostati gotovo pet miliona maraka, ove i naredne godine trebalo bi da budu obnovljene porusene kuce i izgradjeno novih 60 stambenih jedinica za izbegle Srbe iz Mostara.

Andric je nedavno bio u Mostaru sa troclanom delegacijom izbeglih Mostaraca i predstavnicima Odeljenja za repatrijaciju beogradske kancelarije UNHCR, i ocenio da su vodjeni "uspesni" razgovori sa predstavnicima istocnog i zapadnog dela grada i administratorom UN u Mostaru, Martinom Garodom.

"Posebno ohrabruje" sto je, i hrvatska strana u Mostaru, ukljucujuci gradonacelnika Ivana Prskala, izrazila spremnost za zastitu preostalih Srba u zapadnom delu grada i sto nije odbila mogucnost da se i tamo sprovede slican projekat povratka Srba, rekao je Andric, svojevremeno gradonacelnik Mostara. On je ocenio da je u Mostaru i dalje vrlo slozena politicka, ekonomska i socijalna situacija i da zato "treba biti realan u proceni broja i dinamike povratka izbeglica".

"Prema nasim informacijama u zapadnom delu Mostara ostalo je blizu 800, a u istocnom delu izmedju 3.000 i 4.000 gradjana srpske nacionalnosti", rekao je Andric. Iz Mostara je izbeglo vise od 25.000 Srba, od kojih je oko 14.000 naslo privremeno ili stalno utociste u SRJ.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /