Ponedeljak, 21. jul 1997.

SEDNICA UO RSJ

Novo takmicenje - po starom

Beograd. - Upravni odbor Rukometnog saveza Jugoslavije usvojio je propozicije za takmicarsku 1997/98. godinu, a zapravo, one su ostale iste uz male izmene. Zenska super-liga brojace 12, a muska 14 ekipa, s tim sto ce u prvoligaskim divizijama biti po 12 ekipa, odnosno napravice se tri grupe po cetiri ekipe, koje ce u barazu po dvostrukom bod-sistemu doci do toga da dve prvoplasirane ekipe iz svake grupe naprave super "A" i super "B" ligu. U drugom krugu igrace se po cetvorostrukom bod-sistemu i na kraju dve prvoplasirane ekipe igraju plej-of za naziv sampiona.

Kod muskaraca, prakticno, jedina novina je sto ce se igrati plej-of sa cetiri ekipe. Naravno, doslo je i do promene u kalendaru, pa ce prvenstvo i u muskoj i u zenskoj konkurenciji startovati 13, odnosno 14. septembra. Prvenstvo muskaraca zavrsava se 22. aprila 1998. godine i odmah pocinju pripreme za Evropski sampionat. Upravni odbor je doneo odluku da se Kup za muskarce igra posle evropskog prvenstva (juni).

Kod zena prvenstvo se zavrsava 24. maja plej-ofom, a poslednje kolo je 10. maja. Kod dama ce kup biti u terminu decembar-januar, a dosta prostora je ostavljeno za reprezentativne pripreme.

Novina u propozicijama odnosi se na bodovanje. Naime, vraca se na stari nacin, a to znaci pobeda dva, neresen rezultat bod i izgubljen mec bez bodova. Kako je predsednik Upravnog odbora Rade Djurdjic rekao, vracanje na stari sistem bodovanja nije proizvod nekog preterano loseg iskustva, ali je misljenje saveznog trenera, primera radi, da jedna ekipa koja odigra dva puta nereseno izgubi cetiri boda, a ekipa koja izgubi jedan mec, a jedan dobije, izgubi samo tri boda. Da bi se, na neki nacin, izbegla ta "nepravda" reseno je da se sistem bodovanja vrati na stari i provereni nacin.

Reseno je takodje da sediste super-lige bude u Beogradu (RSJ), komesar takmicenja ce biti Branislav Krstic, a covek koji ce brinuti o sudijama Rajko Rakocevic. Bela liga - sediste u RSS, komesar Miodrag Stanojevic, a covek zaduzen za sudije Dragoslav Vuksanovic. Plava liga - sedista Podgorica (Vasko Djurdjevic i Slobodan Radulovic). Druga liga jug - sediste RSCG (Mijat Popovic, Ranko Jankovic). Sto se tice drugih liga (sever, centar i istok) nije doneta odluka ni o sedistima niti o ljudima koji ce biti zaduzeni za takmicenje i sudije i to je ostavljeno Rukometnom savezu Srbije, a verifikaciju ce doneti UO RSJ na narednoj sednici.

Ono sto je takodje bitno je da prva liga nece biti formirana teritorijano, vec po sistemu par-nepar. Muska plava i bela liga brojace po 16 clanova, pa je pruzena prilika Metalcu iz Valjeva i Kolubari iz Lazarevca, te Srbobranu i Obilicu sa Kosova da "kupe" prvoligaski status uz kotizaciju od 35.000 dinara. Ponuda vazi i za zenske ekipe, s tim sto je kotizacija za prvu ligu upola manja - 17.500 dinara i ta sredstva ce se upotrebiti za finansiranje programa mladjih kategorija za svetska i evropska prvenstva.

Upravni odbor je formirao komisiju koja ce pregledati dinarsko i devizno poslovanje Saveza nezavisno od postojeceg Nadzornog odbora RSJ. Zasto je to potrebno, znaju ljudi koji vode Savez.

Sto se tice stavova prvoligasa, odnosno njihove zelje da preuzmu vodjenje takmicenja u rukometnim ligama, reseno je da to vec zadire u promenu Normativnih akata i Statuta i da je stoga potrebno da Zajednica prvoligasa uputi savezima Srbije i Crne Gore predlog koji bi onda otisao na Upravni odbor, a tek onda na Skupstinu RSJ koja je jedina merodavna za promene Normativnih akata i Statuta.

S. S.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /