Ponedeljak, 21. jul 1997.

PARTIZAN OD JUCE U "KARANTINU" U KULI

Posle Francuske - Kula cuva mir

Beograd. - Fudbaleri Partizana donekle su izmenili plan rada, a pre svega psihickih priprema za veliki duel sa Kroacijom u pretkvalifikacijama za Ligu sampiona. Juce popodne su odrzali prvi i jedini trening od kako su se vratili iz Francuske, a odmah zatim su autobusom produzili do Kule gde ce ostati do utorka uvece, a onda se vracaju u Beograd. Prespavace, po starom obicaju, u hotelu "Hajat".

- U sklopu priprema za mec sa Kroacijom napravili smo program aktivnosti ciji je prvi deo odradjen u Lepenskom Viru, a drugi deo utakmicama u Francuskoj - izneo je ocenu rada na konferenciji za stampu trener Partizana Ljubisa Tumbakovic. - Pouceni iskustvom od zimus kada smo odigrali nekoliko jakih utakmica na turneji po Sjedinjenim Americkim Drzavama i Meksiku zeleo sam i sada da ekipa odigra malo tvrdje meceve, a ne kao sto je do sada bio obicaj sa lakim sparing partnerima.

Tumbakovic istice da su sva tri meca u Francuskoj bila razlicita, ali veoma vrsishodna za njegovu ekipu.

Partizanu veca odgovornost

Delegacija Kroacije koja je boravila u petak u Beogradu do u detalja je dogovorila sve pojedinosti oko organizacije meca i u Beogradu i u Zagrebu. Nema sumnje da su celnici Kroacije bili zadovoljni svim onim sto je u Beogradu preduzeto kako bi utakmica protekla bez ijedne senke.

- Partizan je na neki nacin u vecoj obavezi i ima tezi zadatak jer se prva utakmica igra u Beogradu, pa je i posao obimniji, govorim o organizaciji - rekao je Vlatko Markovic, clan IO Kroacije. - Mislim da ce uslovi za igru biti maksimalni i da ce i jedna i druga ekipa u fer i sportskoj borbi odraditi ovaj posao.

- Prva utakmica protiv Satoroa, koji je i najslabija ekipa, bio je za nas uspesan. Na drugoj utakmici sa Bordoom 25 minuta Partizan je igrao dobro a onda je usledio pad koncentracije i mislim da je 3:0 za protivnika previsok rezultat. Poslednja utakmica sa Tuluzom, poraz od 2:1 i prilika da sa jednom kombinovanom ekipom vidim pravu vrednost Partizana pred mec sa Kroacijom. Nivo fizicke spreme je zavidan. Takticko-tehnicki aspekt je veoma blizu onog sto zelimo. Cetiri nedelje, koliko smo radili, protekle su po planu i, generalno gledano, ja sam zadovoljan.

Tumbakovic istice da je ekipa na neki nacin bila postedjena izvesnih pritisaka posle zreba u Zenevi i saznanja da je protivnik Kroacija. Istice da je vest saznao u Parizu i odmah su pocele da stizu informacije sa svih strana. Cak i video kasete.

- Nenad Bjekovic je gledao naseg protivnika i stekli smo jednu subjektivnu sliku po onim podacima koje smo imali. Razmisljamo o protivniku na nas nacin, ali prevashodno razmisljamo o sebi i nasoj igri. Za mene to je nepoznat tim i jedino znam za Ladica, Jurica i Prosineckog. Radi se o ekipi koja ima fizionomiju, igra dve godine u istom sastavu, a sada je pojacana Prosineckim. Ali fudbal je interesantna igra sa neocekivanim zavrsnicama... A vi, novinari, zavrsite ovu moju recenicu.

Stojanovski, Trobok, Sabo i Franciskovic su bili lakse povredjeni, ali sva cetvorica su od juce u normalnom procesu rada. I to je ohrabrujuce za ekipu.

"Crno-beli" sa dva kuvara

Kroacija ce u Beograd dovesti jednog kuvara koji ce biti zaduzen da sa svojim kolegama u beogradskom "Interkontinentalu" vodi racuna o obrocima koji ce biti servirani fudbalerima. To nije nikakva novost niti iznenadjenje. To rade sve ekipe, pa ce i Partizan, u revansu povesti dvojicu kuvara. Tek toliko da i tu bude u prednosti nad protivnikom.

- Sto se tice rasporeda utakmica sa Kroacijom uvek sam u mojim razmisljanjima isao od toga da je bolje igrati prvu utakmicu na strani, a revans kod kuce. Ali, zreb je hteo ovako i tu se vise nista ne moze uciniti. Sto se tice tima, moj princip je da ga ne saopstavam i shodno tome tek pred samu utakmicu saopsticu sastav, ali samo igracima. Naravno, necu pricati ni o debitantima, sto podrazumeva da necu odgovarati ni na pitanja da li ce neko od njih igrati ili ne.

Golman Ivica Kralj za mnoge u Partizanu drzi kljuceve plasmana u drugo kolo. Izvanredni golman je svestan tezine zadatka koji ocekuje i njega, ali i celu ekipu. Medjutim, kao i svi optimista je.

- Mnogi se pitaju da li je ovo pravo lice Partizana, mislim na ove utakmice u Francuskoj. Pa, jasno je da nismo mogli da igramo onako kako mozemo i kako zelimo, jer su ti mecevi bili snimani i zasto bi dali priliku Hrvatima da upoznaju nase osobine i mane. Jasno, ovo su bile "pokrivene" utakmice u kojima smo samo na trenutke prikazivali igru koja, zapravo, treba da bude prezentirana u Beogradu 23. i Zagrebu 30. jula.

Bez obzira na specificnu tezinu meca koji predstoji, u Partizanu su, bar sto se tice igraca, svi svesni tezine zadatka ali su, sto je veoma dobro, prilicno hladnih glava kada razmisljaju o protivniku i naravno ishodu. Cini se da su u preimucstvu sto su bili daleko od Beograda u ovim danima od zreba u Zenevi do sada jer nisu osetili tenziju koja prosto visi nad Partizanovim stadionom.

- Svakako da je ovo utakmica od posebnog znacaja, ali mi definitivno nismo optereceni nicim drugim osim sportskim motivima - nastavlja Kralj. - Zelimo da idemo dalje, zelimo da se sastanemo sa Njukastlom, a sve to govori i o nasem cilju u oba meca sa Kroacijom.

Slobodan Novakovic, portparol kluba, novinarima je skrenuo paznju na tri stvari. Prva: utakmica, bar sto se Partizana tice, kao i svaka druga. Nikako istorijska, vec samo mec za ostvarenje plana da Partizan ode u sledece kolo a sve u cilju povratka u Evropu.

- Nema posebne psihoze. Idemo u Kulu jer smo se tamo pripremali i pred finalni mec u Kupu protiv Spartaka, a onda se, dan pre meca vracamo u Beograd. Mislim da ce na utakmici biti sve u redu jer na nasem stadionu nijedna utakmica do sada nije bila prekinuta. Ko prodje ovaj susret sastaje se sa Njukastlom. Ne znam bilans Kroacije, ali Partizan veoma dobro prolazi u susretima sa klubovima sa ostrva. Setimo se Mancestera, Kvins Park Rendzersa, Seltika... Zato ima razloga da Njukastl prizeljkuje Kroaciju, a ne nas.

Generalni sekretar kluba Zarko Zecevic jos jednom naglasava da besplatnih propusnica nema. Svi oni koji imaju pretplatne karte mogu do ponedeljka u 12 casova kupiti ulaznice jer imaju prioritet, a iza tog roka sve neprodate karte ce biti pustene na blagajni stadiona u prodaju.

- Veliko je interesovanje sredstava informisanja i do sada je akreditovano cak 54 novinara, snimatelja i fotoreportera iz inostranstva. Veliki je pritisak i redakcija iz unutrasnjosti i mislim da necemo moci svima da udovoljimo jer toliko mesta ipak nemamo. I jos nesto vazno za novinare je da ce konferencija za stampu biti u restoranu stadiona 30 minuta posle zavrsetka susreta.

Navijanje bez pirotehnike

Svi oni koji zele da eventualni gol i pobedu svojih ljubimaca proslave na vec uobicajeni nacin, bakljama, petardama, dimnim bombama ovoga puta ce morati da se uzdrze. Juce pre podne na stadionu organizovan je sastanak celnika "crno-belih" i popularnih "grobara" gde je vodjama navijaca predoceno sta sve moze da se dogodi ukoliko bi delegat susreta dao negativnu ocenu o bezbednosti na stadionu. Medjutim, za svaki slucaj uz savesne navijace nalazice se sigurno i ljudi koji vode racuna o bezbednosti na stadionu. Koliki ce broj biti redara i policajaca u civilu nema podataka, ali je sigurno da ce svaki nepromisljeni gledalac biti udaljen sa ovog spektakla ukoliko bude narusavao uobicajeni navijacki kodeks ponasanja.

S. Stojanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /