Ponedeljak, 21. jul 1997.

HOCE LI KRAGUJEVACKA GRADSKA SKUPSTINA DOBITI PRIVREMENU UPRAVU

Rizican potez za SPS

Ukoliko bi u Gradskoj skupstini Kragujevca bila uvedena prinudna uprava - to bi mobilisalo pristalice "Zajedno", ali i sve osiromasene zitelje Sumadije, da izadju na ulice

Kragujevac. - Na poslednjoj proslonedeljnoj pres-konferenciji u Gradskoj skupstini potpredsednik lokalnog parlamenta dr Vlatko Rajkovic najavio je mogucnost uvodjenja privremenih mera, odnosno prinudne uprave, u Skuptstini grada Kragujevca. On je tom prilikom zakljucio da se pritisci republicke vlasti na lokalnu (kragujevacku) upravu u nekim momentima granice sa specijalnim ratom.

- Postoje indicije da ce prinudna uprava u Kragujevcu biti uvedena polovinom avgusta. Ja ih pozivam, neka dodju - porucio je na proslonedeljnoj konferenciji za stampu u Skupstini grada dr Rajkovic.

Takvu mogucnost, medjutim, na istom skupu, odbacili su gradonacelnik Kragujevca Veroljub Stevanovic i predsednik gradske vlade Borivoje Radic.

- Nece biti privremenih mera u Kragujevcu. Jer, bio bi to krupan zalogaj za republicku vlast. Kragujevac nije ni Mionica ni Novi Pazar - istakao je Radic, uz napomenu da bi se, i u slucaju da ovde ipak bude uvedena prinudna uprava, celnici Kragujevca ponasali kao legitimno izabrano rukovodstvo grada.

Govoreci onomad o ucinku kragujevacke vlasti iz redova koalicije "Zajedno", mogucnost uvodjenja prinudne uprave u ovdasnjoj Skupstini grada odbacio je i sekretar Gradskog odbora SPS Miroslav Klacar. Socijalisti, prema njegovim recima, nece traziti privremene mere u Kragujevcu niti ce republicka vlada povuci takav potez. Gensek ovdasnjeg ogranka SPS veruje da ce Kragujevcani sami, zbog svega (ne)ucinjenog, smeniti rukovodstvo grada.

Bolji poznavaoci ovdasnje i uopste domace politicke scene smatraju da, bez obzira na nepredvidivost aktuelnog srpskog rezima i njegove neretko iracionalne poteze, privremenih mera u kragujevackoj Gradskoj skupstini - nece biti. Jer, uvodjenje prinudne uprave u Kragujevcu, koji je ionako i u privredno-socijalom pre svega, ali u politickom smislu - "bure baruta", i to na mesec dana uoci predsednickih i republickih izbora, ponajvise bi se obilo o glavu socijalistima. Gensek Odbora vladajuce partije u Kragujevcu je to onomad indirektno i priznao.

Druga je, naravno, stvar sto u kragujevackoj koaliciji "Zajedno" ima onih koji prizeljkuju takav predizborni scenario, odnosno uvodjenje prinudne uprave u Skuptsini grada. Taj potez bi ponovo, bolje nego bilo sta drugo, mobilisao pristalice opozicije i na ulice, najverovatnije, izveo sve osirotele i ojadjene zitelje centra Sumadije. Pobunjeni oruzari, uostalom, vec najavljuju nove ulicne demonstracije.

Z. Radovanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /