Ponedeljak, 21. jul 1997.

RANKO PETKOVIC O SRPSKO-ALBANSKIM ODNOSIMA

Zajednicki razresiti kosovski cvor

Ukoliko Karadzic i Mladic budu izruceni Hagu, to je znak da dolazi red i na neke ljude u politickom vrhu SRJ koji su umesani u ratne zlocine

Pristina, Beta. - I srpska i albanska strana treba da ucine ustupke oko resavanja kosovskog pitanja, izjavio je Ranko Petkovic, glavni urednik "Medjunarodne politike", u intervjuu za pristinski dnevnik na albanskom "Koha ditore". Petkovic kaze da Srbija treba da razmatra pitanje stepena autonomije Kosova, dok albanska strana treba da odustane od zahteva da Kosovo postane republika. "Zabrinjavajuce je da su aktuelne pozicije dve strane veoma udaljene, ali kako je dokazao Dejtonski sporazum u Bosni da bi se postigao kompromis, treba popustiti i uciniti neke koncesije, iako je kada je rec o albanskoj strani, veoma tesko uveriti je da ostane u Srbiji i Jugoslaviji, jer ona trazi nezavisnost Kosova", rekao je Petkovic.

Na pitanje kako ce se u Srbiji reagovati ako se uhapse bivsi lideri Republike Srpske Radovan Karadzic i Ratko Mladic, Petkovic kaze da se mogu ocekivati nemale reakcije i reperkusije ne samo na RS, vec i SRJ. "Ukoliko oni (Karadzic i Mladic) budu izruceni Hagu, to znaci da dolazi red i na neke ljude u politickom vrhu SRJ, koji su na neki nacin umesani u ratne zlocine, dok bi u RS to izazvalo reakcije sirih narodnih masa", rekao je Petkovic. On je dodao da su, pored cinjenice da su ostala otvorena nacionalna pitanja Albanaca, Srba, Makedonaca i Muslimana, mogucnosti novog rata na Balkanu sada iskljucene, jer medjunarodne snage predstavljaju garanciju da medjunarodni planovi za to podrucje budu sprovedeni u potpunosti i da su svetske sile zainteresovane da "nemirni" Balkan pretvori u podrucje mira.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /