Ponedeljak, 21. jul 1997.

ISTOCANI I DALJE U PIONIRSKOM PARKU U BEOGRADU

Savezna komisija radi u kafani

Beograd. - Pre sedam nedelja stiglo je u Beograd dvanaest porodica iz Istoka, na traktorima. Na dugacak put i protest naterala ih je nepravedna podela stanova za koju je bila odgovorna savezna Komisija za ju-program i lokalna opstinska vlast.

Tokom sedam nedelja njihovog protesta, vlast je na razne nacine pokusavala da ih ubedi da se vrate na Kosovo. Uveravanjem da ce im dodeliti kredite, da ce se sve srediti samo ako se vrate, pritiscima, obecanjima, podmicivanjem. Delimicno su i uspeli u tome.

U Pionirskom parku ostale su tri porodice. Oni koji su ostali, medjutim, kazu da su se opametili i da vise nikome ne veruju. To znaci da ce u Pionirskom parku ostati dok im se ne daju cvrste garancije da ce dobiti obecane kredite.

"Redzep Hodza, clan savezne Komisije za dodelu stanova i kredita iz Ju- programa, ucestvuje u radu te Komisije u poslednje tri godine", kaze Marko Terzic, jedan od Istocana. Imamo pouzdanu informaciju da je dodelio stan rodjenom bratu i suraku, koji nisu ni ucestvovali na konkursu. Stanovi iz Ju- programa su se delili samo onima koji su imali vezu ili su davali mito", kaze Terzic.

Istocani su u Beogradu trazili i da se promeni sastav savezne Komisije, ali to nije ucinjeno. Ponovnu procenu imovine izvrsili su, uprkos zahtevima Istocana, isti ljudi. "Redzep Hodza i Malisa Perovic, predsednik Opstine, zajedno su u jednom restoranu u Istoku, jedne veceri kada je Komisija "obilazila" Istok, napravili ceh od tri i po hiljade dinara", kaze Terzic..

Savezna komisija je tek posle nekoliko nedelja protesta Istocana donela odluku da ugrozenim porodicama dodeli kredite. Istocani, medjutim, nepoverljivi prema praznim obecanjima, rekli su da nece otici dok ne dobiju dokumenta koja ce im garantovati visinu i rok dodele kredita. Marko Terzic prica da im je jos pre dve nedelje Redzep Hodza rekao da je na racun Savezne vlade prebacen novac za kredite, ali tu se stalo.

Da li je predvidjeno da se taj novac upotrebi u druge svrhe, Istocani ne mogu da tvrde, ali im je sumnjivo sto se opet odugovlaci. U medjuvremenu im je Bratislava Morina, preko nepoznatog donatora, obezbedila i privremeni smestaj. "Nadlezni rade na tome da nas vrate u Istok, ali mi necemo odustati", kaze Terzic.

"Hodza nam je rekao da idemo u Istok kada Komisija bude procenjivala imovno stanje i visinu kredita, ali za to nema potrebe. Tri preostale porodice nemaju nista i krenuce da grade iz temelja", kaze Terzic.

Mi smo se u Istoku sreli sa gradjanima i svi su ogorceni na rad Savezne komisije i na lokalnu opstinsku vlast. Tamo nas svi podrzavaju i nece proci dugo a reka ljudi ce doci u Beograd", kaze Terzic.

T. Kovacevic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /