Ponedeljak, 21. jul 1997.

SOCIJALISTI SE VRATILI PREDIZBORNIM "BRZIM PRUGRAMA"

Promocija "Valjevske pruge"

Milomir Minic najavio da ce iduce godine biti zavrsena nova zeleznicka stanica u Beogradu i novi zeleznicki cvor u Novom Sadu

Valjevo. - Svojoj omiljenoj predizbornoj temi "brzim prugama" socijalisti su se ponovo vratili. Ovoga puta u Valjevu, gde su Svetolik Kostadinovic, republicki ministar za saobracaj i veze, i Milomir Minic, predsednik Veca gradjana u Skupstini SRJ, u svojstvu predsednika Upravnog odbora ZTP "Beograd", sa saradnicima, u subotu promovisali "Valjevsku prugu".

Rec je zapravo o "ratnoj pruzi" Valjevo-Loznica, zamisljenoj davne 1886. godine, zapocinjanoj uoci oba svetska rata, radovima na "Trifkovica tunelu", u ataru Valjevske Kamenice, obnovljenim 1991. pred pocetak dramaticnog raspada SFRJ.

Zeleznicka pruga Valjevo-Loznica, obecali su Kostadinovic i Minic, bice zavrsena 2000. godine, na njoj ce biti moguce brzine od 120 kilometara na sat. Bice i veoma rentabilna, jer ce se vec na pocecima ostvarivati promet od oko 3,5 miliona vagona robe i oko 800 hiljada putnika godisnje. Njen znacaj je i u tome sto bi se, dosta brzo, mogla povezati u davno najavljivani magistralni pravac: Ljubljana-Zagreb-Doboj-Tuzla-Valjevo-Pozega-Stalac-Skoplje.

Uz intenziviranje radova na "Trifkovica tunelu", koji bi trebalo da bude prokopan do 1998. godine, koliko za mesec dana zapocece i radovi na tri velika objekta - tunelima Popare (990 metara) i Jovanja (1.600 metara) i nadvoznjaku u Valjevu (324 metra). Za ove poslove potrebna su sredstva u iznosu od oko 281 milion nemackih maraka, a vec je obezbedjena, ustvrdili su Kostadinovic i Minic, trecina tog iznosa.

Minic je u Valjevu najavio da ce iduce godine biti zavrsena nova glavna zeleznicka stanica u Beogradu, i novi zeleznicki cvor u Novom Sadu. U kooperaciji sa Francuzima i Nemcima, 1998. bice osvojena i proizvodnja domaceg vagona za brzine od 120 kilometara na cas. Veoma brzo doci ce na red i izgradnja drugog koloseka od Beograda do Valjeva, a standard za modernizaciju je zeleznicka stanica Vukov spomenik u Beogradu.

Milomir Minic je izneo i uveravanja da postoji znacajno interesovanje stranih finansijera za modernizaciju srpske i jugoslovenske zeleznice, ukljucujuci i prugu Valjevo-Loznica, a sklapanje ugovora uslovljeno je normalizacijom odnosa sa Medjunarodnim monetarnim fondom.

B. Vicentijevic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /