Ponedeljak, 21. jul 1997.

KONFERENCIJA ZA STAMPU POTPISNICA SPORAZUMA O MINIMUMU IZBORNIH USLOVA

Nema vise razgovora sa vlastima

Posto je u Skupstini Srbije usvojen zakon o promeni broja izbornih jedinica, predstavnici deset opozicionih stranaka doneli u subotu odluku o bojkotu izbora

Predstavnici opozicionih stranaka, potpisnica sporazuma o minimumu izbornih usluva, saopstili su u subotu posle podne svoju odluku o bojkotu predstojecih predsednickih i parlamentarnih izbora u Srbiji donetoj na sastanku odrzanom istog dana u prostorijama Demokratskog centra.

Aleksandra Posarac, potpredsednik Gradjanskog saveza Srbije je podsetila da su se stranke u junu '97 obavezale da ukoliko se minimum izbornih uslova ne ispuni stupe u antiizbornu kampanju. "S obzirom da rezim nije ucinio gotovo nista da izadje u susret nasim zahtevima, te da je u petak u Skupstini Srbije usvojen zakon o promeni broja izbornih jedinica a u skladu sa odredbama sporazuma o minimumu izbornih uslova, predstavnici deset opozicionih stranaka doneli su odluku o bojkotu izbora i pokretanju antiizborne kampanje, rekla je Posarac.

Od pet zahteva koje su opozicione stranke iznele 4. juna, vlasti su do sada ispunile samo jedan koji se odnosi na postovanje Ustava prilikom isticanja kandidature za predsednika Srbije. S obzirom da je Slobodan Milosevic postao predsednik savezne drzave izvesno je da se nece kandidovati na predstojecim republickim izborima cime je ispunjen jedan od zahteva opozicionih stranaka.

Milorad Jovanovic, portparol Demokratske stranke Srbije je podsetio da je u toku razgovora o izbornim uslovima organizovanim od strane vlade predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Kostunica, koji je pregovarao u ime stranaka potpisnica sporazuma o minimumu izbornih uslova, izneo stav o bojkotu izbora ukoliko broj izbornih jedinica bude promenjen. Kako je na zasedanju Skupstine u petak usvojen zakon o promeni broja izbornih jedinica sa devet na dvadeset i devet, Jovanovic je rekao - "Mi sa vlastima nemamo vise o cemu da razgovaramo, kada se raspisu izbori krenucemo u antiizbornu kampanju." On je podsetio da je vladajuca stranka ta koja je uputila poziv bivsem spanskom premijeru Felipeu Gonzalesu da dâ ocenu situacije u Srbiji, a da nikada nije ispunila drugu tacku izvestaja koja se odnosi na organizovanje okruglog stola vlasti i opozicije o izbornim uslovima.

Na konferenciji za stampu, odrzanoj u prostorijama Demokratskog centra pozvane su sve stranke demokratske orijentacije, a posebno Srpski pokret obnove da podrze zakljucke ovog sastanka. Dragoslav Petrovic, koji se obratio u ime Demokratskog centra je rekao da bi podrskom Srpskog pokreta obnove ovi zahtevi dobili na tezini.

U cilju utvrdjivanja operativne strategije antiizborne kampanje formirana je radna grupa koju cine predstavnici DS, DSS, GSS, Narodne radikalne stranke i Saborne radikalne stranke i Pravni savet koga cine predstavnici Srpske liberalne stranke, Demokratskog centra i GSS.

I. S.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /