Utorak, 22. jul 1997.

POLITICKI ANALITICARI O PROMENI BROJA IZBORNIH JEDINICA

Bojkot jedini izbor opozicije

U slucaju da izbore bojkotuju SPO, DS, DSS, izbori nece imati ni medjunarodni, ni unutrasnji legitimitet. Ili novi "leks specijalis", ili ponavljanje situacije iz 1992. godine. Ako Milosevic resi da ide na fals izbore, zatvorice mogucnost za priliv stranog kapitala

U situaciji kada je Srbija podeljena na 29 izbornih jedinica, bez kakve-takve medijske ravnopravnosti, neresene situacije oko finansiranja stranaka i pirtanja medjunarodne kontrole, opozicija nema drugih opocija osim da bojkotuje izbore, smatra Ognjen Pribicevic, naucni saradnik Instituta za drustvene nauke. Ukoliko sve demokratske opozicione stranke, sto pre svega znaci SPO, DS i DSS bojkotuju izbore, oni nece imati ni unutrasnji ni medjunarodni legitimitet, smatra Pribicevic.

U slucaju bojkota, po misljenju naseg sagovornika, ponovice se situacija iz 1992. godine, kada je na izbore, pored SPS izasla samo SRS i nekoliko satelitskih partija. Novi izbori su morali da budu organizovani samo sest meseci nakon toga. "U situaciji koja se ne moze meriti sa sadasnjom (pocetak rata, bujanje nacionalizma), 1992. je na izbore izaslo tek negde oko 54 odsto gradjana. Sada ce izbori u slucaju bojkota imati jos manji legitimitet, i unutrasnji i medjunarodni. Ja sam siguran da medjunarodna zajednica nece prihvatiti rezultate izbora na koje nece izaci SPO, DS i DSS", kaze Pribicevic.

- Mislim da se vlast sa podelom Srbije na 29 izbornih jedinica ponovo zaletela kao sa kradjom izbora u novembru. Oni su sada "gluvi" za opozicione zahteve, ali sam ubedjen da ce svoje odluke ubrzo morati da menjaju nekakvim novim "leks specijalisom", ili ce isforsirati izbore, pa za pola godine zakazivati nove. Mislim da ce ih na to prinuditi i unutrasnji i medjunarodni pritisak - uveren je sagovornik "Nase Borbe".

Kljucna uloga SPO

- Nasa opozicija moze da izvede bojkot izbora, barem to mogu DS, DSS i GSS, jer su sasvim svesne da sa postojecim sistemom imaju vrlo male sanse za uspeh. Kljucna stvar je da li ce se SPO prikljuciti tom dogovoru. Ja sam duboko uveren da hoce i da nije stvar samo rukovodstva stranke da odluci da li ce ici u bojkot ili nece. Onog trenutka kad se obe demokratske stranke i Gradjanski savez odluce za bojkot, SPO nema izbora. Biracko telo je takvo da opozicioni glasaci preferiraju zajednistvo, pa ce SPO tesko objasniti svojim glasacima zasto samo oni od citave opozicije izlaze na izbore, kaze Pribicevic, koji smatra da bi blok koji bi cinili SPO,DS,DSS i GSS imao veliku politicku tezinu, u slucaju bojkota.

Pribicevic objasnjava da je, pri podeli Srbije na 29 jednica, racunica dosta jednostavna i da ce vec i ona naterati opoziciju na ujedinjenje u bojkotu. "Po ovom izbornom sistemu, ako se u nekoj izbornoj jedinici bira sest poslanika, prva stranka (SPS) dobija tri poslanika, druga (SRS) dva, a za jednog poslanika se bore SPO, DS i DSS. To je hipoteticka, ali vrlo verovatna situacija, koja opoziciju tera u medjusobno takmicenje, a SPS-u obecava apsolutnu premoc", objasnjava Pribicevic.

Pribiceviceva procena je da ovdasnji rezim nije neosetljiv na pritiske iz inostranstva i da ce na njih biti sve osetljiviji. "Sada je Milosevicu mnogo vise stalo nego ranije do misljenja medjunarodne zajednice, ne zbog toga sto on mnogo drzi do onoga sto bi oni rekli, ili zbog postovanja demokratskih principa, nego zbog para. On novca nema danas, za tri meseca bice ga jos manje, a za sest meseci ga uopste nece ni biti. Ako Milosevic resi da ide na fals izbore, on ce sebi zatvoriti mogucnost za bilo kakav priliv stranog kapitala. I ono malo sto sada dolazi bice "zatvoreno", a zbog nedostatka novca, unutrasnja situacija ce se sve brze pogorsavati", objasnjava Pribicevic.

- Ja zastupam tezu da uprkos tome sto se opoziciona koalicija raspala nema jacanja Milosevica. Ima jacanja Seselja. Bez obzira sto izgleda se SPS oporavila nakon izborne kradje, verujem da je nizlazna putanja SPS nezaustavljiva. Treba da se desi cudo da bi se oni povratili, jer su suvise losih stvari uradili. Ima, takodje, tumacenja da je Milosevic jos uvek garant stabilnosti Jugoslavije, na sta moze da asocira i izjava Nikolasa Bernsa da ce SAD i dalje kontaktirati sa Milosevicem. Mislim da je to toliko pogresna teza da je i Vasington postao svestan da Milosevic ne samo na duge staze, nego ni na kratke staze nije nikakav garant stabilnosti. Takav garant moze biti samo demokratska Srbija, a da se do nje moze doci jedino fer izborima - kaze Pribicevic.

Ovdasni analiticari procenjuju da ce tokom ovonedeljne posete Vojislava Kostunice, predsednika DSS Vasingtonu bojkot izbora biti jedna od najvaznijih tema njegovih razgovora. Tvrdnja da ce takva ideja u SAD dobiti ozbiljnu podrsku potkrepljuje se i cinjenicom da je Kostunici ponudjeno da za CNN da veliki intervju.

Zoran Lutovac, istrazivac-saradnik Instituta za drustvene nauke istice da u ove izbore socijalisti ponovo krecu sa nacionalnom predizbornom platformom, jer racunaju da ce im to osigurati barem 40 poslanickih mesta. "Vlast cini sve da Albanci ne izadju na izbore, jer im to ide u prilog. Kad se pogledaju rezultati prethodnih izbora, na kojima je sa malim brojem glasova SPS dobijala najveci broj mandata na Kosovu, jasna je takva njihova namera. Oni su 1992. godine sa samo 40 hiljada glasova dobili 12 mandata. Sada bi sa istim brojem glasova osvojili oko 30 mandata, sto znaci da oni u izbornu trku krecu sa najmanje 30 poslanickih mesta predsednosti. Prema tome, sasvim je razumljivo zasto se povecava broj izbornih jedinica - jer se tako povecava broj dobijenih mandata", objasnjava Lutovac.

Po njegovom uverenju, u istom kontekstu treba posmatrati i ono sto se upravo desava u Sandzaku. "Posle svega se ocekuje da ce i Muslimani bojkotovati izbore, sto ce jos dodati mandate SPS-u, pa ce njihova izborna prednost biti od 35 do 40 mandata. Madjari ce mozda izaci na izbore, ako im bude odgovarao "kroj izbornih jedinica. To, medjutim, nece dati legitimitet izborima, kao sto nije ni 1992. godine", kaze Lutovac.

Vesna Radivojevic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /