Utorak, 22. jul 1997.

ODLUKA O IZLASKU ILI BOJKOTU TEK POSLE RASPISIVANJA IZBORA

Pokradeni glasovi u pripremi izbora

DS ne odustaje od bojkota i ako Zakon o izbornim jedinicama bude povucen. Nereseno finansiranje kampanje i medija

Konacnu odluku o izlasku na izbore ili njihovom bojkotu, DS ce doneti tek kada se raspisu izbori. U skladu sa tom odlukom izborni stabovi, koji postoje jos od prethodnih izbora, dobice jasne zadatke i ciljeve.

Na subotnjem sastanku 12 opozcionih stranaka, po recima Miodraga Perisica, potpredsednika DS, nije proglasen bojkot izbora, vec samo formirane pravna i organizaciona komisija koje bi trebalo da osmisle plan bojkota izobra, odnosno sprecavanja izborne kradje. "Sada smo zapoceli razgovore o antiizbornoj kamapnji i ocekujemo da se u njih ukljuci i SPO", kaze Perisic.

Grupa mladih demokrata je vec osmislila nekoliko varijanti aktivnog bojkota izbora i sprecavanja izborne kradje i ti predlozi su predoceni potpisnicima Sporazuma o minimumu izbornih uslova. U tom planu su naznacena ovlascenja u vezi sa izbornom procedurom opstina i gradova u kojima je vlast osvojila koalicija "Zajedno". Demokrate, medjutim, detalje tog plana drze u tajnosti.

Predsednik organizacione komisije 12 opozcionih stranaka bice najverovatnije predstavnik DS. Do kraja jula Izvrsni odbor DS ce odrzati sastanak na kome ce napraviti plan mobilizacije clanstva.

Ukoliko Skupstina Srbije povuce Zakon o 29 izbornih jedinica DS, po Perisicevim recima, nece odustati od bojkota izbora jer ostaju neresena pitanja finansiranja kampanje i medija. "Nasa osnovna ideja je da ne ucestvujemo vise na izborima gde su vec u njihovoj pripremi pokradeni glasovi", kaze Perisic.

I. Kisic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /