Utorak, 22. jul 1997.

RADIO NE RADIO...

Lovac u lazi

Teofil Pancic

Taman su se Petar Janjatovic i Dragan Kremer slatko izogovarali mrskog nenarodnog rezima, kad im u program (Radio Pancevo, cetvrtkom od 19-21 h) upade kolega s direktnim prenosom inspektorskog pokusaja gasenja bratkse Televizije Pancevo, sve ime se izvinjavajuci sto "mora politikom da ometa njihovu pricu o muzici". Samo je cudo ili providjenje spasilo nareceni duet da se ne zaceni od smeha. U medjuvremenu, Terminatori su se vratili tek poluobavljenog posla: nisu racunali na Pruzanje Otpora ("izvin'te, nemamo kljuceve od predajnika, a onaj ko ih ima se iselio na Tenerife..."), sto znaci da ih Gazdarica Rada nije upoznala s nezgodnom naravi direktorke RTV Pancevo Ofelije Backovic. Jos ce se oni kajati sto su takli u osinje gnezdo...

Dan ranije, a dva-tri sata pre nego sto je Casa Vode postala prvorazredna medijsko-politicka cinjenica, Dramski program Radio Beograda je reprizirao radio-igru "Jedna sasvim nova ljubavna prica" Srdjana Dragojevica; da, bas onog - pre nego sto se proslavio filmom "Mi nismo andjeli", ex-punker je pisao pesme (dve zbirke, jedna nagradjena), i vezbao dramaturgiju na radiju. Ova igra je iz 1988. godine, i predstavlja nekonvencionalnu ljubavnu pricu u "fazonu" ne bas sasvim artikulisanog antimalogradjanskog bunta. Iako daleko od antologijske vrednosti ova igra nekim svojim uspelim momentima nagovestava onog Dragojevica kakvog smo upoznali koju godinu kasnije. Usput budi receno, nasi sjajni filmski reziseri bi mogli, umesto kukanjem & zapomaganjem, da prekracuju vreme visegodisnjeg cekanja na novi film radom za radi(j)o: em fino, em jeftino.. Zamislite nezavisnu radio-dramsku (u najsirem mogucem smislu reci) produkciju na B92 ili Studija B koju bi potpisivali Dragojevic, Gorcin Stojanovic, Zika Pavlovic, Slobodan Sijan, Goran Markovic... Vecina njih je ionako na ovaj ili onaj nacin "multimedijalna" (film, pozoriste, pisanje etc.) i nema razloga da se ne okusaju i u ovom mediju.

Oni koji su gledali NTV show "Casa i komentari" (inace poznat kao "Utisak nedelje") propustili su da cuju gostovanje Petra Lukovica kod Gorice Nesovic u "Kaosu" (Studio B, nedeljom od 21 do 23 h), i tuznu cinjenicu (i Zemuncima dobro znanu) da je nekada mnogo veci problem nemati ni tu jednu casu vode, recimo ako zivite na vrhu solitera na vrhu Zvezdare... ali su se, valjda, ratosiljali TV-a do 22.47 kada je na Radio Beogradu III pocelo emitovanje teksta Leseka Kolakovskog "O vlasti", prvog od cetiri u serijalu "Mini predavanja o maksi stvarima". Ako ste to vec propustili, sledece nedelje ide nova prica Kolakovskog - "O lazi". Ako vec stalno slusamo lazi, daj da cujemo nesto i o njoj(zi). Znanje jaca imunoloski sistem!

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /