Utorak, 22. jul 1997.

Ishrana

Dobrocudni sladokusac

Muskarac-sladokusac je dobrocudan, pomalo detinjast i vecito zaljubljen u sve slatkise. Bice vam duboko zahvalan ako ga sacekate sa nekom poslasticom i smazace je jos sa vrata, s blazenim izrazom lica.

Nece se buniti cak i da mu stalno servirate jedan isti, njegov omiljeni kolac, ali nije na odmet imati siri repertoar i iznenaditi ga novom dobrom poslasticom. Znace to da ceni.

Nastojte da kolac pripremite dok nije u kuci, kako biste izbegli njegovo motanje po kuhinji, i nestrpljivo iscekuje svoj desert strpkajuci cokoladu, voce, i lizuci filove, sto Vam u svom poslu nece izgledati nimalo "slatko"

Rafaelo kuglice

Potrebno je 400 grama mleka u prahu, 250 grama putera ili margarina, 450 grama secera, 2 deci vode, 300 grama kokosovog brasna, 150 grama proprzenih lesnika.

Staviti vodu i secer da provri, a onda dodati puter i mesati dok se ne otopi. Skloniti sa vatre pa dodati mleko u prahu i kokosovo brasno. Ostaviti smesu da se potpuno ohladi, kako se ne bi lepila za ruke i valjati kuglice a u sredinu stavljati lesnik. Gotove kuglice uvaljati u kokosovo brasno. Od smese izadje oko 80 kuglica.

Medenjaci

Potrebno je tri jajeta, cetiri kasike meda, 200 grama secera, pola kilograma brasna, kasicica sode bikarbone, dve kasicice ulja, deset tucanih karanfilica. Za preliv: 200 grama secera i deci vode.

Jaja izmesati sa secerom i medom, dodati brasno, sodu bikarbonu, karanfilice i ulje. Praviti male kuglice jer bolje narastu, poredjati ih na pleh (namascen i posut brasnom) i peci na 200 stepeni. Uspinovati kratko secer i vodu i ovim prelivom zaliti medenjake.

Saher torta

Potrebno je 5 jaja, 250 grama secera u prahu, 250 grama putera, 100 grama mlevenih oraha, 100 grama melevene cokolade, 100 grama mlevenog keksa, kasicica cimeta, prasak za pecivo, tri kasike brasna, dzem od kajsija. Za preliv: 100 grama cokolade, 20 grama putera, soljica mleka.

Cvrsto umutiti belanca pa onda dodati zumanca. Posebno umutiti puter i secer. Sjediniti dve mase i dodati keks, orahe, cokoladu, cimet, prasak za pecivo i brasno. Sve dobro umesati. U kalup podmazan puterom i posut brasnom uliti smesu, prethodno zagrejati rernu i peci oko 40 minuta na 250 stepeni. Ostaviti da se torta ohladi, iseci na dve kore i svaku premazati dzemom od kajsija. Tortu ukrasiti prelivom od cokolade, koji se priprema na sledeci nacin: na pari se otope puter i cokolada, doda mleko i kuva dok se malo ne zgusne.

Kosava torta

Potrebno je 7 jaja, 150 grama secera, 50 grama cokolade, 150 grama badema, 50 grama brasna. Za nadev: 150 grama secera, 150 grama cokolade, 150 grama putera, dve kasike ruma, cokoladne mrvice, 3 jaja.

Penasto umutiti zumanca i secer dodati rastopljenu cokoladu, samleven badem, brasno i na kraju ulupan sne od belanaca. Masu sipati u podmazan pleh i peci na umerenoj temperaturi. Peceno i ohladjeno testo preseci na tri dela. Nadev: kuvati na pari jaja, secer, cokoladu, i mesati dok se masa ne zgusne. Posebno umutiti puter i rum pa sjediniti sa prethodnom masom. Kremom premazati tortu iznutra i spolja i celu posuti cokoladnim mrvicama.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /