Cetvrtak, 24. jul 1997.

ZASTO SE JEDNA "OBICNA" ZGRADA NA SENJAKU RAZLIKUJE OD DRUGIH

Tomici u diplomatskom stanu

Renoviranje novog stana za v. d. predsednika Srbije, ili njegovu kcerku. Prve komsije Milutinovic, Matkovic...

U pospanoj tisini Senjaka, u Ulici Koste Glavinica broj 9, nalazi se, naizgled, obicna stambena zgrada. Crvene i bele cigle, prosecno (ne)uredjen prostor ispred zgrade, balkoni sa oznakama svakodnevnog zivota. Jedino sto ovu zgradu razlikuje od drugih je interesantan i pozamasan spisak stanara. Pored interfona se lako citaju prezimena - Milutinovic (Milan - sef savezne diplomatije), Matkovic (Dusan - potpredsednik SPS), Smiljkovic (Rados - ambasador SRJ u Bugarskoj), Janackovic (Zoran - ambasador SRJ u Makedoniji).

Na prvom spratu su otvoreni prozori jednog stana. Vidi se da se renovira, na stoku su vrece sa cementom, nazire se prasina i krec. Pokatkad se pojave lica majstora. Stan koji renoviraju je stan Dragana Tomica, v.d. predsednika Srbije, predsednika Narodne skupstine, predsednika Gradskog odbora SPS... Zapravo, to je stan koji on priprema za svoju kcerku i zeta, bar tako kazu u komsiluku. Malo je reci da je ovaj "kutak" veliki, jer sasvim sigurno nije ispod 200 kvadrata. Majstori, nepoverljivi ali zainteresovani, nece da otkriju tacnu kvadraturu. Neckaju se i kada smo ih upitali koliko kosta renoviranje jednog ovakvog stana. Kazu mudro: - Ima cena za plici i za dublji dzep. Ti kad budes renovirala stan, mi cemo da ti kazemo!

Svako od njih radi svoj deo posla - neko kreci, neko malterise, neko radi na instalacijama. Pitamo ih kakvi su im domacini, nema okolo uobicajene majstorske scenografije - pivskih flasa i ostataka hrane. Kazu da su dobri i da ih gazdarica redovno obilazi, donosi im i pice i hranu. Rade od 30. aprila i majstorskim okom ocenjuju da ce radovi trajati jos dvadesetak dana. Kazemo im da cemo doci da vidimo kako izgleda uglancani stan i obecavamo ovog puta zaboravljenu flasu rakije.

- Tako nama i Tomic kaze, pa svaki put zaboravi! - ispracaju nas do vrata, kao pravi domacini.

S. Milicic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /