Cetvrtak, 24. jul 1997.

POLITICKA OSUDA NASILNOG UKIDANJA TV PANCEVO

Scenario socijalista

Televizija osnovana parama Pancevaca. Zamerka beogradskim strankama da su "mlako i sporo reagovale"

Pancevo. - Poslednjih dana sve stranacke konferencije za stampu i sva obracanja javnosti u Pancevu su posvecena samo jednom - proslonedeljnoj nasilnoj zabrani rada Televizije Pancevo od strane inspektora Saveznog ministarstva telekomunikacija.

"Upad savezne inspekcije u studio TV Pancevo, u pratnji naoruzane policije, iznenadio je, uznemirio i zbunio gradjane Panceva. Skoro pet godina je ova televizija, pod vlascu socijalista i pod istim uslovima, radila bez problema i nikom nista nije smetalo, a sada odjednom - 's neba, pa u rebra' - zabrana", rekao je prekjuce novinarima Miodrag Toma, portparol Opstinskog odbora SPO u Pancevu.

Insistiramo, naglasio je Miodrag Toma, da TV Pancevo odmah nastavi sa emitovanjem programa, jer po nasem saznanju za to postoje sve tehnicke mogucnosti.

TV Trstenik nastavlja rad

Trstenik. - Javno preduzece Televizija Trstenik saopstila je da resenje Saveznog ministarstva za telekomunikacije o zabrani rada od 20. jula smatra nezakonitim i da je, na zahtev gradjana i posle konsultacija sa opstinskim vlastima pocela sa emitovanjem programa u vecernjim satima 22. jula.

TV Trstenik u saopstenju istice da je, prema misljenju grupe advokata iz Beograda, dozvola TV Trstenik od prosle godine potpuno legalna i zato je Saveznom ministarstvu za telekomunikacije ulozila prigovor sa zahtevom da se povuce resenje o zabrani.

J. K.

Koalicija "Vojvodina" se protivi predizbornom zavodjenju medijskog mraka u Srbiji, pa stoga osudjuje neprimerenu politicku odluku vlasti da zabrani rad pancevacke televizije, rekao je Branislav Bjelica, predsednik Opstinskog odbora koalicije "Vojvodina" u Pancevu. Po njegovim recima, Pancevo nije espeesovska prcija, a kako se dobro zna da je osnovana parama Pancevaca, niko nema pravo da je prisvaja. Bjelica je, povodom ovog i svih drugih nasrtaja na medije koji nisu po meri rezima, zamerio beogradskim strankama da su "mlako i sporo reagovale". Umesto ovim problemima "bavile su se sobom i preganjanjima oko Upravnog odbora Studija B".

Kao i u slucaju Radija "Velika Kikinda" i svim drugim slucajevima prinudnih ukidanja elektronskih medija u Srbiji, i zabranom rada TV Pancevo, rekao je Djurica Savkov, predsednik Banatskog foruma, dosle su do punog izrazaja zakonske nedorecenosti koje su omogucile vladajucim strukturama da ih tumace "prema partijskim i licnim interesima". Sve je to providna igra i vec vidjeni predizborni SPS scenario, naglasio je Savkov.

M. Mihajlov

Oduzeti akreditivi izvestacima TV Pancevo

Pancevo. - Visoki cinovnik iz administracije saveznog parlamenta prekjuce je telefonom obavestio Ofeliju Backovic, v. d. direktora i glavnog i odgovornog urednika JP RTV Pancevo, da su ukinuti akreditivi izvestacima i snimateljima ove lokalne televizijske kuce. "Ta televizija zvanicno vise ne radi i ne postoji", kratko joj je porucio, i da se "crveni karton" ne odnosi na novinare Radija, posto ovom pancevackom elektronskom mediju zasad nije dovedena u pitanje "radna dozvola" od nadleznog ministarstva.

Naravno, kao i proteklih dana, izvestaj iz Beograda, uostalom, bas kao i drugi programi TV Pancevo, bice emitovan putem "nezabranjene" kablovske televizije i video-bima na centralnom gradskom trgu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /