Cetvrtak, 24. jul 1997.

FORMIRANA INICIJATIVA PRAVNIKA ZA FER IZBORE I PRAVNI SAVET OPOZICIONIH STRANAKA

Okrugli sto o izbornim uslovima

Strankama upucen poziv da ne izadju na izbore, a v.d. predsedniku Srbije da ne potpise Zakon o izbornim jedinicama

Demokratska stranka, Gradjanski savez Srbije i Srpska liberalna stranka formirali su juce Inicijativu pravnika za postene i fer izbore i Pravni savet demokratskih opozicionih stranaka za antiizbornu kampanju.

Savetom ce predsedavati Kosta Cavoski (SLS). Pored predstavnika SLS cine ga i DS, DC i GSS, a on ce biti otvoren i za pravnike ostalih demokratskih opozicionih stranaka i profesionalnih udruzenja. Jedan od zadataka Saveta je da organizuje kontrolu krnjih izbora kako ne bi bilo manipulacije i falsifikovanja broja biraca koji izadju na izbore.

- Najverovatnije necemo imati predstavnike u birackim odborima, ali cemo pokusati da ostvarimo posrednu kontorlu izbora tako sto cemo poslati nase ekipe na nekoliko birackih mesta po Srbiji koje ce brojati glasace. Ta biracka mesta cemo odabrati na osnovu reprezentativnog uzorka a kada se zavrsi glasanje, na osnovu procenta izaslih na kontorlnim mestima, naucnim metodama cemo utvrditi broj biraca," objasnio je Dragor Hiber, profesor Pravnog fakulteta i clan Saveta, na jucerasnjoj konferenciji za novinare.

"Inicijativa" ce, okupljati pravnike iz razlicitih struktura, sastajace se svake sedmice i iznositi javno misljenje o svakom izbornom zakonu. Najavljeno je i organizovanje okruglog stola pravnika o izbornim uslovima. Formiranje inicijative po Hiberovim recima, indidvidualno su podrzali canovi uprave Udruzenja sudija Srbije.

Ucesnici jucerasnjeg sastanka, predstavnici DS, GSS i SLS pozvali su sve pravnike da javno izreknu sud o neligitimnom organizovanju izbora i pomognu svima koji se aktivno bore za fer izbore. Takodje su pozvali kolege pravnike, clanove izbornih komisija da dignu glas protiv izborne manipulacije i odbiju saradnju sa clanovima izbornih komisja koji su se svesno kompromitovali falsifikovanjem izbornih rezultata na prethodnim izborima.

Politickim strankama je upucen poziv da odbiju da izadju na izbore, a v.d. predsedniku Srbije da ne potpise Zakon o 29 izbornih jedinica "kojima se nelegitimno menjaju izborni uslovi".

- Uvereni smo da ce pravnicka profesija ovog puta biti prethodna (pre izbora), a ne naknadno (posle izbora) na visini zadatka. Bez fer izbora nastavice se put u sunovrat kojim smo odavno posli, zakljucio je Hiber pozivajuci na kraju i celokupnu javnost da se pridruzi zahtevima za postene izbore.

I. Kisic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /