Cetvrtak, 24. jul 1997.

PROTESTNA AKCIJA STUDENTSKOG PARLAMENTA "JEDNA IZGUBLJENA GLAVA - JEDNA CIPELA"

Kordon protiv cipela

Veliki broj donsenih cipela za mlade ljude kojih vise nema, umesto na ulazu u Saveznu skupstinu juce zavrsio pred spalirom milicije kod Narodnog pozorista

Beograd. - Stupanje Slobodana Milosevica na funkciju predsednika SR Jugoslavije, propraceno je na platou ispred Filozofskog fakulteta, akcijom Studentskog parlamenta "Jedna izgubljena glava - jedna cipela". Pozvani su gradjani, roditelji, studenti i prijatelji da ponesu stare cipele za one koji vise nisu tu ,da kazu stop tiraniji i ne zaborave osam godina Milosevicevog samovlasca, sa bilansom: 450 hiljada mladih oteranih iz zemlje, 100 hiljada mrtvih i ranjenih, milion prognanika, tri miliona gladnih i deset miliona opljackanih.

Na platou se okupilo vise od hiljadu gradjana, studenata, profesora, penzionera, a akciju su podrzali clanovi nevladinih organizacija i sindikata. Ideja je bila da cipele koje su sa sobom poneli, ostave pred Saveznom Skupstinom.

Okupljenima se najpre obratio profesor Slobodan Vitanovic, koji je Milosevica opisao kao vladara sa najvise neuspeha u istoriji, sa najgorim posledicama, koji je ceo narod odveo u propast. Ovo i sva sledeca spominjanja Milosevicevog imena izazivala su buku pistaljki i truba i uzvike "bando crvena".

Profesor Goran Milicevic saopstio je "tri lepe vesti":"Jedan potroseni politicar prestaje da bude predsednik ove Republike. Mozda mislite da je to losa vest sto ide na novo radno mesto; to je druga lepa vest, jer on prenosi svoja ovlascenja u zgradu preko puta. Pedeset odsto njegovih prethodnika bilo je smenjeno sa te fotelje, a on ide sa konja na magarca. Treca lepa vest je da je njegova partija u grdnoj panici, donosi apsurdne izborne zakone i po celoj Srbiji zatvaraju privatne radio i TV stanice, sto jasno govori da se izbora plase."

Govorio je i istoricar Milan St. Protic, a tacno u 13 casova predstavnik Studentskog parlamenta Miroslav Hristodulo je procitao tekst zakletve koju je u to vreme izgovarao Slobodan Milosevic u Saveznoj skupstini. Buka je u tim trenucima bila najveca, u znak neverice da ce predsednik svoju duznost "obavljati savesno i odgovorno, po Ustavu i zakonu...."

Transparent "Beograd je svet" u prvom redu kolone i povici "Ajmo, ajde..." podsetili su na dane Studentskog protesta 96/97.

Na putu ka Saveznoj skupstini kolonu je kordon policije zaustavio vec kod Narodnog pozorista. Pod blokadom policije su bile i sve okolne ulice.Neki demonstranti su pitali, "da li je ovo okupacija?", neki "kako vas nije sramota", a neki su i psovali. Nekoliko cipela je proletelo iznad glava, ali incidenata nije bilo. Akcija je zavrsena pozivom organizatora da cipele ostave ispred kordona, a Miroslav Hristodulo je preko razglasa rekao: "Ove cipele su nasi drugovi koji vise nisu tu. Vi ste kordon protiv cipela i od cipela branite svog diktatora."

Skup se razisao veoma brzo. Svi su pokusali da na razne nacine stignu do Savezne skupstine. Kordon ispred Narodnog pozorista dobio je naredjenje da se povuce u 14 casova i 15 minuta, u vreme kada je predsednik Milosevic sa svojom porodicom izasao iz Skupstine Jugoslavije.

Lj. Gogic
I. Sekularac

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /