Cetvrtak, 24. jul 1997.

TVRDNJE U BANKARSKIM KRUGOVIMA U LONDONU

Jugoslovenski dug naglo pojeftinio

London, Beta. - Posle pregovora SRJ sa Londonskim klubom komercijalnih poverilaca, zavrsenim krajem juna bez odredjenog ishoda, cena jugoslovenskog duga na sekundarnom trzistu pojeftinila je sa preko 40 na oko 35 centi za dolar nominalnog duga, tvrde bankari i analiticari u Londonu. To pojeftinjenje suprotno je opstem trendu na sekundarnom trzistu dugova zemalja u razvoju, a pojedini analiticari prognoziraju da ce se ono nastaviti, objavila je vodeca svetska finansijska revija "Juromani" u julskom broju.

Inicijalni impuls padu cene jugoslovenskog duga dao je "vrlo agresivan predlog SRJ", koja je trazila redukciju tog duga za 80 odsto. Medjunarodni koordinacioni komitet Londonskog kluba, kojim za SRJ predsedava njujorska banka Cejs Menhetn taj predlog ocenio je kao neprihvatljiv.

Ingrid Ajverson, analiticar trzista dugova u investicionoj banci UBS, smatra da SRJ nije ni ocekivala da ce Londonski klub prihvatiti njen predlog, nego je, sahovski receno, zrtvovala figuru upravo da bi oborila cenu tog duga. Ajversonova je iznela pretpostavku da stanje privrede SRJ jednostavno ne daje osnova za jugoslovenski zahtev da joj se dug smanji za 80 odsto, a period otplate protegne na 25 godina.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /