Cetvrtak, 24. jul 1997.

PREKSINOC U KOSOVSKOJ ULICI U ZEMUNU

Bombaski napad na fotokopirnicu

Na radnju Ljubise Rankova, potpredsednika Saveza nezavisnih gradjana "Za Zemun", bacena eksplozivna naprava. U poslednjem broju "Zemunskih novina" - kaze Rankov - nazvan sam pripadnikom proustaskog lobija

Beograd. - U fotokopirnicu u Kosovskoj ulici, prekoputa zgrade zemunske opstine, vlasnistvo Ljubise Rankova, potpredsednika nedavno formiranog Saveza nezavisnih gradjana "Za Zemun", preksinoc, pedesetak minuta posle ponoci, ubacena je eksplozivna naprava. Od eksplozije su popucala stakla na objektu i unisten je deo inventara, izmedju ostalog i dve fotokopir masine. Posle poziva komsija, na mesto dogadjaja ubrzo je stigla patrola Petog odeljenja GSUP i u prisustvu vlasnika objekta obavila uvidjaj. Prema izjavama (retkih i uplasenih) svedoka, nekoliko trenutaka pre eksplozije, vidjen je automobil marke BMW, crvene boje, kako na kratko zastaje pored radnje, a zatim brzo odlazi.

Pretnje predsednika Srpske radikalne stranke i SO Zemun Vojislava Seselja i dela njegovih saradnika iz vrha partije da ce se "obracunati sa proustaskim lobijem u Beogradu", odnosno svim pojedincima i organizacijama koji su stali na stranu zastite ljudskih prava i postovanja zakona, po svemu sudeci, pocele su da se sprovode u delo.

Slucajno ili ne, dva dana pre ovog teroristickog akta, izasao je novi broj "Zemunskih novina" u kojima je Ljubisa Rankov nazvan pripadnikom proustaskog lobija i optuzen da u svojoj fotokopirnici stampa i kopira "neprijateljski materijal".

Kako je Rankov pretpostavio, pozadina ovog bombaskog napada je politicka, i iza toga stoji Srpska radikalna stranka

- To je ocigledno zloupotreba stampe! "Zemunske novine" su fasisticki list. Ovo sto su oni uradili nocas, moze da ocekuje svaki covek u ovom gradu. Prema ovome, neslaganje sa njima moze da izazove da se ponasaju onako kako su nocas uradili - izjavio je novinarima Ljubisa Rankov na "ad hok" konferenciji za novinare odrzanoj na mestu dogadjaja - Dokumente, za koje oni kazu da su "proustaski", a koje sam fotokopirao u radnji, predao sam nadleznim organima. Policija je bila ovde i utvrdili su sta sam to radio "protiv drzave". Prema tome, jasno je da je ovo cisto politicki atak na jednu stranku, koja je sada mala, ali, nadam se da ce biti sve veca i veca - rekao je Rankov

- Smesno je mene optuzivati za proustaske ili neke takve akcije! Ja sam stampao materijale za borce proslog rata i njihovu decu. Zbog te dece sam pozivao da se prikupljaju knjige koje su neki drugi bacali, a "Zemunske novine" to nisu htele da objave!

To mozete proveriti kod clanova Udruzenja boraca. Optuzivati mene za tako nesto je sramota! - prokomentarisao je Ljubisa Rankov optuzbe na svoj racun, iznesene u poslednjem broju "Zemunskih novina".

M. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /