Cetvrtak, 24. jul 1997.

KRAGUJEVACKI ORUZARI PONOVO PRED SKUPSTINOM GRADA

Nismo marva koja ce da cuti i trpi

Kragujevac. - "Ne mogu Slobodanu Milosevicu da kazem gospodine posto, barem za mene, on nije gospodin. Ne mogu da mu kazem druze jer je nedrug. Ne mogu da mu kazem ni covece jer je necovek - kriv je za jad i bedu radnika Srbije. On je vas i prosle godine izveo na ulice", rekao je juce na protestu kragujevackih oruzara pred gradskom skupstinom sekretar Sindikata "Namenske" Dragutin Stanojlovic Baja, govoreci o uzrocima i posledicama visegodisnje poslovno-proizvodne agonije najstarije i najvece fabrike oruzja u Srbiji i na Balkanu.

Pozdravljen poklicima i aplauzima oruzara Stanojlovic je istakao da danas u Srbiji postoje robovi i robovlasnici. Robovi su zaposleni u "Namenskoj" kao i ostali srpski radnici, dok robovlasnici odgovorni za sve vecu radnicku bedu i beznadje - sede u Beogradu.

- Vi oruzari ste ponos i dika radnicke klase Srbije. Nama predstoji borba, teska borba za ostvarenje nasih ciljeva i interesa. Dokazali smo da nismo marva koja ce da cuti i trpi. Sutra izlazimo opet. Idemo do kraja i sve sto je nase morace da nam daju - porucio je Stanojlovic, najavljujuci novi protest oruzara pred kragujevackom gradskom skupstinom. Pozvao je pritom radnike "Namenske" da na danasnji protest povedu svoju decu, ostale rodjake i prijatelje, kako bi se zajednicki dogovorili "kako dalje, s tim sto i Beograd nije daleko".

Pre protesta pred Skupstinom grada koji je poceo nesto pre deset sati, oruzari su, kao i lane i u dva navrata tokom ovog meseca, ulicama u centru grada prosli u kilometarskoj koloni "naoruzani" transparentima, pistaljkama i trubicama. Uocljivo je bilo da su mnogo "razigraniji" i grlatiji no u prethodna dva ovomesecna izlaska na ulicu, te da su sve blizi proslogodisnjoj "formi" u proizvodnji buke i izvikivanju slogana i parola.

Protest na Trgu slobode kod Skupstine grada uobicajeno je otvorio predsednik Sindikata "Namenske" Zoran Nedeljkovic Meda, istakavsi da oruzari ponovo demonstriraju jer im "nije isplaceno ono sto je obecano".

Z. Radovanovic

Zahtevi

Na jucerasnjem protestu je istaknuto da oruzari za sada zahtevaju da im se isplate junske zarade i nadoknade za topli obrok; da se svim radnicima (i onim na placenim odsustvima) omoguci pravo na godisnji odmor i regres; da se sklope ugovori sa VJ i da republicka vlada uplati "Namenskoj" dogovorenih 20 miliona dinara. Posebno je naglaseno da Sindikat trazi da od 1. avgusta svi zaposleni u "Namenskoj" - pocev od direktora do poslednjeg radnika - budu po pola meseca na placenom odsustvu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /