Petak, 25. jul 1997.

SLOBODAN MILOSEVIC PRIMIO LIDERA SPO U BELOM DVORU

Draskovic: Predsednik obecao postene i demokratske izbore

Predsednik SPO potvrdio da mu je Milosevic obecao deblokadu medija, visestranacku izbornu kontrolu i medjunarodne posmatrace

Ukoliko budu ispunjeni uslovi izlazimo na izbore:
Vuk Draskovic posle razgovora sa predsednikom SRJ

Beograd. - Predsednik SRJ Slobodan Milosevic i predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Draskovic razgovarali su juce oko sat i po vremena u Belom dvoru. Neposredan povod za susret predstavljao je predlog novoizabranog predsednika SRJ da se poslanici SPO vrate u Saveznu skupstinu, ali je konacan rezultat jucerasnjeg razgovora, kako tvrdi Draskovic, Milosevicevo obecanje da ce garantovati postene i demokratske izbore u Srbiji.

- Rekao sam gospodinu Milosevicu da nema demokratskih i postenih izbora, ukoliko se ne ispune preporuke iz drugog dela Gonsalesovog izvestaja, koji je Milosevic kao predsednik Srbije prihvatio. Nema demokratskih izbora, ukoliko se ne deblokiraju drzavni mediji - rekao je Draskovic nakon zavrsetka sastanka. SPO i predsednicki kandidat te stranke moraju imati isti prostor i tretman na drzavnoj TV kao i SPS i njen predsednicki kandidat. "To znaci da bih ja, kao sef najjace opozicione stranke veceras trebalo da odgovorim na jucerasnji inauguracioni nastup Milosevica u Saveznoj skupstini. Tako je svuda u svetu i tako treba da bude u Srbiji", rekao je Draskovic, sa cim se, kako tvrdi, Milosevic saglasio i obecao deblokadu medija.

Predsednik SPO je protestovao zbog gusenja lokalnih medija iznoseci stav da sve zatvorene medije treba otvoriti i vratiti u predjasnje stanje. On je predao Milosevicu spisak 55, za sada zatvorenih lokalnih televizija i radio stanica, zajedno sa mapom na kojoj su ti mediji locirani. "Milosevic je rekao da ce izvrsiti sav svoj uticaj da sve sto je zatvoreno, bude ponovo otvoreno. Da se nijedan medij ne dira pre izbora, a da se posle izbora uvede red pod jednakim pravilima prilikom dodela frekvecncija", tvrdi lider SPO.

Na sastanku je pomenuta i potreba visestranacke izborne kontrole, narocito na Kosovu, u mestima u kojima pretezno zive Albanci.

- Upoznao sam Milosevica da je praksa u albanskim selima u kojima na izbore ne izlazi niko od Albanaca, da se prikazuje da su oni izasli u velikom broju, zbog cega sam zahtevao uvodjenje visestranacke kontrole na birackim mestima, rekao je Draskovic. Milosevic se "apsolutno slozio da treba da postoji postena visestranacka kontrola, ukljucujuci i visestranacku komisiju prilikom stampanja glasackih listica". Po recima lidera SPO, predsednik SRJ se u potpunosti slozio i sa potrebom upucivanja poziva stranim posmatracima, odmah po raspisivanju izbora.

- Ostalo je da sva ova obecanja budu primenjena u praksi. Predsednik se sa svim ovim slozio i nekoliko puta rekao da je u intreresu Srbije da ima demokratske izbore, da je u interesu nase zemlje i naroda da se prestane sa deobom i mrznjama - rekao je Draskovic. On je iskoristio priliku da objasni stav SPO da ukoliko izbori ne budu posteni i demokratski, ako budu - manipulacija izbornom voljom gradjana, onda SPO na takvim izborima nece ucestvovati. "U tom slucaju SPO i ja cemo organizovati demonstracije sirom Srbije. Mi ih ne zelimo, zelimo da splasnu strasti i da se Srbija ukljuci u svet, sa cim se i predsednik SRJ slozio".

Rec uslov se ne sme pominjati

- Ako cela opozicija hoce demokratske i postene izbore, ja garantujem da ce biti odrzani posteni i demokratski izbori. Nemojte mi pominjati rec uslov i nemojte postavljati uslove za nesto sto je moj stav, za sta cu se boriti i tako ce biti - preneo je Draskovic reci predsednika Milosevica sa jucerasnjeg sastanka.

Na novinarsko pitanje da li se Milosevic promenio, lider SPO je rekao da na sastanak nije isao kao psihijatar. "Rekao sam mu da su ovo prelomni dani, da bez SPO na izborima Srbija ulazi u vreme velike patnje, mrznje i demonstracija". Draskovic nije direktno odgovorio na pitanje da li veruje Milosevicu, ali je pomenuo da mu je na rastanku rekao "drago mi je sto kazete da su ovo vasi stavovi, ali mene zanima stvarnost".

Lider SPO, kako tvrdi, nije cestitao Milosevicu izbor za predsednika SRJ, jer "ovo nije vreme za cestitanje".

Predsednik SRJ je na sastanku rekao da do kraja godine predstoji velika aktivnost u Saveznoj skupstini, kako bi svi zakoni SRJ bili usaglaseni sa zakonima Evropske unije, izrazivsi zelju da u parlamentu vidi i poslanicku grupu koalicije "Zajedno". Predsednik SPO se slozio sa potrebom usaglasavanja zakona sa evropskim, ali je odbio poziv da se poslanici vrate u republicki i savezni parlament sve dok se "ne uveri da ce predstojeci izbori biti posteni i demokratski i da ce sve ono o cemu su razgovarali biti primenjeno".

Svi zahtevi o kojima je lider SPO govorio Milosevicu predstavljaju "osnovne elemente okruglog stola" i ukoliko se primene SPO ce izaci na izbore.

- Velikoj stranci kao sto je SPO odgovara jedna, 9, 29 ili 250 izbornih jedinica, ako budu ispunjeni uslovi za demokratske i postene izbore - rekao je Draskovic optuzujuci stranke opozicije koje su isle na "kafenisanje kod Marjanovica i Vucelica" za miniranje ideje o okruglom stolu. Tako su dale izgovor SPS-u da tvrdi da je razgovora na okruglom stolu bilo i da je uz saglasnost dve trecine onih koji su u razgovorima ucestvovali promenjen izborni zakon sa devet na 29 izbornih jedinica, ocenio je Draskovic.

- Da je opozicija bila disciplinovana i da je doslo do okruglog stola, SPO bi bio solidaran sa manjim strankama i branio bi stanoviste koje stranci mozda ne bi ni odgovaralo - naglasio je Draskovic.

Na pocetku sastanka sa predsednikom SRJ, predsednik SPO je ulozio protest zbog onemogucavanja grupi od dvadesetak novinara nerezimskih medija da prisustvuju sastanku.

Zbog tog sto je samo novinarima RTS, Politike i Tanjuga dozvoljen pristup u krug Belog dvora, Draskovic je Milosevicu rekao da "deoba medija na nase drzavne i na one koji nisu nasi, ne bi smela da poprimi tumacenje i prizvuk da se nastavlja sa politikom da se narod deli na nas i neki drugi koji nije nas". Milosevic je, kako tvrdi lider SPO, izrazio zaljenje sto je tako ispalo, jer on nije bio upoznat sa time "koji su mediji bili napolju, koji unutra".

J. Kosanic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /