Petak, 25. jul 1997.

GRADJANSKI SAVEZ SRBIJE

Nova antiizborna strategija

Odluku o bojkotu izbora treba ocekivati odmah po njihovom raspisivanju - izjavio Goran Svilanovic, portparol GSS. Govor novog predsednika SRJ zvucao "ksenofobicno kao i ranije"

U toku je intenzivna aktivnost na utvrdjivanju strategije za antiizbornu kampanju - saopstio je Goran Svilanovic, portparol Gradjanskog saveza Srbije, na jucerasnjoj konferenciji za novinare, navodeci da odluku o bojkotu izbora treba ocekivati vrlo brzo po njihovom raspisivanju.

Portparol GSS je procenio da ce se izbori ponoviti u martu ili aprilu sledece godine, jer rezultati predstojecih nece moci da se odrze zbog njihovog bojkota . Ne navodeci dokle se stiglo u razradi antiizborne strategije,(osim da opozicione stranke kontaktiraju i sa ljudima iz umetnosti, prava i drugih oblasti) rekao je da opozicija radi na izradi dokumenta, odnosno programa za demokratsko uredjenje Srbije.

Komentarisuci govor novog predsednika SR Jugoslavije, sa inauguracije, Svilanovic je rekao da je taj istup zvucao "ksenofobicno kao i ranije", cime je Milosevic samo potvrdio da njegova politika vodi podvajanju. To je bio prazan govor uplasenog coveka koji nije umeo nista novo da kaze, i sto bi dalo nadu da ce se nesto bolje desavati, ocenio je Svilanovic.

Deo konferencije se odnosio na neke politicko-medijske dogadjaje. Svilanovic je rekao da je zabrana televizije Pancevo "kap koja je prelila casu", kao i da je ponasanje vlasti prema medijima jos jedan razlog, uz brojne druge, za bojkot izbora.

Novinarima je receno i da je u stranku stiglo obavestenje iz Radio televizije Srbije da se "zbog letnjih odmora" nece odrzavati okrugli stolovi.(Posledi je,inace, prekinut kada su opozicioni predstavnici odbili da nastupaju zajedno sa Seseljem). Sada ce ljubitelji Kasandre na miru moci da prate njene ljubavne traume, prokomentarisao je Svilanovic.

Povodom prebijanja advokata Barovica, Svilanovic je rekao da ljudi u BK televiziji cute, jer su ocito prestravljeni. "Zao mi je zbog toga. Posto su probudili nadu Beogradjana, ocekujem da ce oni koji su prisustvovali dogadjaju reci sta se desilo", rekao je Svilanovic.

Bombu bacile "institucije sistema"

Bombaski napad na coveka koji je digao glas protiv bezakonja u Zemunu, samo pokazuje ko je glavni krivac za to sto se desava u poslednje vreme u ovoj opstini - rekao je Svilanovic - i objasnjavajuci upitao - "gde su te institucije sistema, sto je omiljena sintagma rezima, da kazu da li je ucinjeno krivicno delo."

Drzavni tuzilac mora da se izjasni da li ima saradnju sa MUP-om i da li ima mesta za podizanje optuznice - rekao je Svilanovic, navodeci da je prema misljenju pavnih eksperata ove stranke u poslednjim dogadjajima (Barovic, Barbalic, bacanje bombe) ucinjeno vise krivicnih dela..

N.T.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /