Petak, 25. jul 1997.

PREDSEDNIK SPO VUK DRASKOVIC SINOC NA NISKOJ TELEVIZIJI

Ako Milosevic ne ispuni obecanje - bojkot izbora

SPO nece izaci na izbore ukoliko ne budu ispunjeni izborni uslovi koje je saopstio Milosevic, izjavio lider SPO

Nis. - Predsednik Jugoslavije Slobodan Milosevic mi je rekao da su posteni izborni uslovi koje sam zahtevao, njegovo, SPS i vladino duboko uverenje. Ja nisam neuropsihijatar i ne znam da li ce njegove reci postati praksa. Odgovor na to znacemo vec narednih dana i od toga ce zavisiti da li ce SPO izaci na izbore - rekao je sinoc predsednik SPO Vuk Draskovic na niskoj televiziji.

On je izjavio da je predsedniku Milosevicu rekao da SPO zahteva postovanje drugog dela preporuke OEBS: slobodne i otvorene medije, sigurnu izbornu kontrolu koja ce spreciti mahinacije i prisustvo stranih posmatraca bar dva meseca pre pocetka izbora. Prema njegovim recima, Milosevic je obecao otvaranje RTS za opozicione stranke, kao i da ce prestati zatvaranje lokalnih elektronskih medija, a da ce oni koji su zatvoreni biti pusteni u rad do izbora.

- Milosevic mi je rekao da ce odmah, kada budu raspisani izbori, znaci vec za nekoliko dana, pozvati strane posmatrace. Takodje je rekao da bi nasi poslanici trebalo da udju u savezni parlament, jer ih ocekuje veliki zakonodavni rad. Objasnio je da bi savezni parlament do kraja godine trebalo da uskladi sve nase zakone sa zakonima Evropske unije. Ako je to zaista tako, to je lepa vest - rekao je lider SPO.

Seseljevo bescasce

"Ne volim da pricam o Seselju, ali cu reci da je strasno kada jednom casnom Srbinu kao sto je Nikola Barovic kazete da je ustasa i pritom pokazujete pasos sestogodisnjeg deteta kao da je ustaski. Jos strasnije je angazovanje profesionalnog batinasa da resi licni spor sa politickim protivnikom. To je bescasce", rekao je Draskovic na pitanje gledaoca o incidentu Seselj-Barovic.

On je dodao da SPO nece izaci na izbore ukoliko ne budu bili ispunjeni izborni uslovi koje je saopstio Milosevic. "Ako bojkot izbora bude neminovan, smatram da bi stranke morale da se prijave na izbore i odrede kontrolore. Tek kada bude nemoguce povlacenje kontrolora, trebalo bi objaviti bojkot izbora i zapoceti ozbiljnu antiizbornu kampanju. To bi znacilo izlazak na ulice, povecanje vec opasnih tenzija i novi gubitak vremena. Nasoj stranci se zuri, jer je Srbiji hitno potreban povratak u svet i ekonomski preporod", rekao je Draskovic.

U dvosatnoj emisiji "Gost NTV" on je rekao da mu je "zao" sto u Srbiji vise nema devet, nego 29 izbornih jedinica, cime se povecavaju sanse najvece stranke, a umanjuju sanse manjih partija. "Nema tog broja izbornih jedinica koji ne bi odgovarao koaliciji "Zajedno", da je nisu srusili Zoran Djindjic i Vesna Pesic nepostovanjem nasih sporazuma. Koalicija "Zajedno" bi sigurno bila prva i na predsednickim i na parlamentarnim izborima", rekao je Draskovic i dodao da SPO nije svojim prisustvom u parlamentu dao socijalistima legitimitet da od devet naprave 29 izbornih jedinica.

Predsednik SPO je dodao da bi, ukoliko na predstojecim izborima pobedi SRS, Srbija dozivela medjunarodne ekonomske i finansijske sankcije, sto ce samo produziti njenu agoniju. "Mislim da je drsko kada se jedan politicki lider, koji jos dok je u opoziciji ne moze da dobije vizu, kandiduje za predsednika drzave, jer takav moze da je odvede samo u izolaciju", rekao je Draskovic i zakljucio da je on jedini politicki lider iz Srbije kome su "u svako doba dana i noci" otvorena vrata u Moskvi, Vasingtonu, Parizu, ili Berlinu.

Ako se kandiduje, Panic ce uzeti glasove opoziciji

Draskovic je rekao da, ukoliko se Milan Panic bude kandidovao, ne bi smeo da kaze da je protivnik SPS i SRS. "Posle smene sa funkcije saveznog premijera i izbora za predsednika Srbije, on je morao da ostane u zemlji, a ne da pobegne u Ameriku. Neka se sada kandiduje, srecno mu bilo, ali on ce uzeti glasove dela opozicije, dela SPO, pa i moje", rekao je on.

Z. Miladinovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /