Petak, 25. jul 1997.

NASTAVLJEN PROTEST KRAGUJEVACKIH ORUZARA PRED GRADSKOM SKUPSTINOM

Uskoro pohod pesice za Beograd

Poziv radnicima namenske industrije u Uzicu, Sevojnu, Kraljevu i Cacku da im se pridruze. Uvek su nam govorili da su za nasu fabriku nadlezni savezni organi pa ce sada Slobodan Milosevic morati bolje da nas cuje

Kragujevac. - Pobunjeni kragujevcki oruzari juce su nastavili protest pred gradskom skupstinom trazeci isplatu junskih zarada i nadoknadu za topli obrok, ali i resavanje statusa "Zastave - Namenski proizvodi". Celnici Sindikata "Namenske" juce su najavljivali i pohod na Beograd u koji ce se, ukoliko bude dovoljno zainteresovanih, krenuti - pesice.

- Moramo da se dogovorimo sta cemo da menjamo u nasem protestu. Od ponedeljka do petka sledece nedelje moguc je i odlazak u Beograd. Sutra treba da se dogovorimo kako cemo to da izvedemo. Ocekujem da ce nam se sledece nedelje u protestu pridruziti i radnici namenske industrije iz Uzica, Sevojna, Kraljeva, Cacka i drugih gradova. Svi oni traze hleba - naglasio je na jucerasnjem protestu sekretar Sindikata ZNP Dragutin Stanojlovic Baja.

Nezakoniti poslovi

Na kraju jucerasnjeg protesta predsednik Sindikata "Namenske" Zoran Nedeljkovic najavio je da ce se danas pred kragujevackom gradskom skupstinom citati izvestaj Inspektorata "Zastave" o proslogodisnjem poslovanju ZNP u kome je bilo mahinacija i nezakonitih poslova.

- U tom izvestaju pise kako je 200 i nesto hiljada dinara uplaceno firmi SBV (privatno preduzece) za obezbedjenje zastitne opreme, koja u fabriku nikad nije stigla. Iz izvestaja Inspektorata "Zastave" videce se i kako je 5.000 revolvera "CZ" otislo bez pokrica i kako 800.000 dolara nije naplaceno od Sicilijanaca - istakao je Nedeljkovic.

Predsednik sindikalne organizcije Namenske Zoran Nedeljkovic je pri kraju jucerasnjeg okupljanja na Trgu slobode kod skupstine grada rekao "da ima ideja da se u Beograd ide pesice". Takav odlazak u prestonicu, prema njegovim recima, medjutim, ima smisla samo ako na pesacki pohod put Beograda krene vise od 500 kragujevackih oruzara.

Nedeljkovic je prethodno podsetio oruzare i radnike jos nekih "Zastavinih" fabrika, koji su im se pridruzili u protestu, da je Sindikat "Namenske" od 15. septembra 1994. godine (kada je izabrano aktuelno sindikalno rukovodstvo) do sada poslao na desetine pisama nadleznim republickim i saveznim organima. Na vecinu njih nikakav odgovor nije stigao. Celnici Sindikata, kaze on, nekoliko puta isli su u Beograd na razgovore (sa Nikolom Sainovicem - prim. Z. R.) ali nikakvih rezultata nije bilo.

- Juce su, izgleda, bili zauzeti skupljanjem cipela pred Saveznom skupstinom pa nije imao ko da se bavi problemima nase fabrike. Predsednik (Slobodan Milosevic) ce sada morati bolje da nas cuje posto su nam na razgovorima uvek govorili da su za nasu fabriku nadlezni savezni organi... Istrajacemo dok ne pobedimo, rekao je Nedeljkovic, dodajuci da ipak ima nagovestaja da ce pare za isplatu zaostalih zarada radnicima Namenske uskoro stici.

Radnik Zivorad Markovic je juce upozorio da Kragujevac ulazi u "jednu vrucu jesen" jer privreda i dalje ne radi, a u septembru deca polaze u skolu, dok treba spremiti ogrev i zimnicu. U Kragujevcu, tvrdi on, cak 36.000 porodica ima dug za struju veci od 1.500 dinara.

- Pozivam radnike Kragujevca i Srbije da se udruze i da skinu sa vrata jaram ovog rezima - porucio je juce oruzarima Dimitrije Zaric i upozorio svoje kolege da aktuelni direktor Namenske Dragoljub Grujovic nije sposoban da resi probleme ove Fabrike.

Sa tvrdnjom da direktor Grujovic nije odgovarajuce resenje za Namensku slozio se i oruzar Milovan Radovanovic koji je juce pozvao svoje kolege elektricare da "povezu struju svim radnicima koju su im isekli ovi diktatori na vlasti".

Novi protest kragujevackih oruzara zakazan je za danas u 10 casova pred gradskom skupstinom.

Novi marsal

- Dobili smo juce novog kralja, bolje reci jugoslovenskog sultana. Verovatno je ostvario svoj zivotni cilj jer ocito je da je celog zivota sanjao da se vozi u limuzini Josipa Broza. Dobili smo, dakle, novog marsala.

Kada ga slusam na televiziji sve mi se cini da ja ne zivim u njegovoj drzavi - rekao je juce sekretar Sindikata "Namenske" Dragutin Stanojlovic, napominjuci da modernu i demokratsku Srbiju mogu da stvore radnici.

Z. Radovanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /