Petak, 25. jul 1997.

OTVORENO PISMO HELSINSKOG ODBORA ZA LJUDSKA PRAVA NOVOM PREDSEDNIKU SRJ

Zaustavite bujanje fasizma

Od predsednika Milosevica Helsinski odbor zahteva da zastiti gradjane Zemuna i onemoguci fasizoidne akcije Vojislava Seselja i njegovih radikala. Vodja radikala preko TV ekrana raznim pretecim izjavama bezbrizno krsi Krivicni zakon

Postovani g. Milosevicu,

Zbog rastuce fasizacije drustva, Helsinski odbor za ljudska prava u Srbiji nalazi za shodno da Vam se obrati odmah po Vasem stupanju na duznost predsednika SRJ, te Vam u smislu clana 48. Ustava Savezne Republike Jugoslavije podnosi ovu javnu predstavku i trazi na nju odgovor.

U skladu sa zakletvom koju ste juce, 23. jula 1997. godine, polozili u Skupstini Savezne Republike Jugoslavije, obecavsi tom prilikom da cete se "boriti za ostvarivanje ljudskih i gradjanskih sloboda i prava i ocuvanje mira i blagostanja gradjana Savezne Republike Jugoslavije", Helsinski odbor za ljudska prava u Srbiji Vam skrece paznju da je i poslednjih dana u Srbiji u toku drasticno krsenje ljudskih i gradjanskih prava i sloboda gradjana SRJ, ciji su mir i blagostanje time ugrozeni. Tako, nazalost, vec danas, Vaseg prvog dana na duznosti predsednika SRJ, imate priliku, ali i obavezu, da stupite u borbu za postovanje ljudskih prava gradjana.

Naime, sigurno Vam je poznat slucaj Zemunaca porodice Barbalic, koju su nedavno iz stana nasilno izbacili zemunski vlastodrsci na celu sa Vojislavom Seseljem, zbog toga sto su clanovi porodice Barbalic hrvatske nacionalnosti. Kao donedavnom predsedniku Republike Srbije, takodje bi Vam morao biti poznat "incident" koji se potom dogodio u prostorijama BK televizije, a u kome je telohranitelj Vojislava Seselja po naredjenju samoga Seselja fizicki nasrnuo na advokata porodice Barbalic, g. Nikolu Barovica, nanevisi mu teske telesne povrede. Naglasavamo da je Vojislav Seselj u emisiji na BK televiziji davao izjave koje Krivicni zakoni Republike Srbije i SR Jugoslavije karakterisu kao sirenje nacionalne, verske i rasne mrznje i netrpeljivosti.

Nazalost, slucaj porodice Barbalic samo je jedan u nizu slucajeva nezakonitosti koji se ponavljaju iz dana u dan tokom celih deset meseci, koliko je u Zemunu na vlasti Srpska radikalna stranka.

Ocenjujuci da akcije Srpske radikalne stranke i njenog lidera jasno odslikavaju fasisticku ideologiju, te nadajuci se da u Vase nove duznosti spada i borba protiv fasizma, Helsinski odbor za ljudska prava u Srbiji Vas poziva da osudite ove postupke zemunske vlasti, i kod nadleznih organa pokrenete inicijativu za zaustavljanje terora koji nad gradjanima SR Jugoslavije sprovode Vojislav Seselj i njegova stranka.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /