Petak, 25. jul 1997.

BIL RICARDSON, POVODOM PRETNJI BOSANSKIH SRBA SVETSKIM LIDERIMA

Neprihvatljiva politika zastrasivanja

Bon, Rojter. - Americki ambasador pri Ujedinjenim nacijama Bil Ricardson izjavio je da ce bilo kakav pokusaj odmazde bosanskih Srba protiv svetskih lidera, zbog njihovog pojacanog progona na optuzene za ratne zlocine, biti neprihvatljiv.

U juserasnjem razgovoru sa novinarima u Bonu, ambasador Ricardson je rekao da je cuo za izvestaje prema kojima su bosanski Srbi uputili pretnje liderima drzava cije se snage nalaze u Sforu. On je rekao da su pretnje te vrste dobro poznata taktika rukovodstva bosanskih Srba, odanog bivsem predsedniku i optuzenom za ratne zlocine Radovanu Karadzicu. "Takve pretnje su neprihvatljive", rekao je Ricardson. "Postoje brojni izvestaji koji govore o nasilju. Ali, dobro je poznato da je rukovodstvo na Palama koristilo te tehnike zastrasivanja medju sopstvenim stanovnistvom."

Nemacki dnevni list "Velt" je u sredu izvestio da su Nemacka, Britanija i Sjedinjene Drzave zabrinuti za bezbednost svojih visokih zvanicnika. List je naveo da se rizik odnosi na kancelara Helmuta Kola i druge nemacke zvanicnike. Prema pisanju "Velta", u krugovima nemacke sluzbe bezbednosti bilo je govora o "ucestalim pretnjama" bosanskih Srba da ce preduzeti nasilnicke napade na Bon, London i Vasington, otkako je preduzet tvrdji pristup u privodjenju ratnih zlocinaca.

Risardson, koji u Bonu boravi upravo posle posete Bosni, ocenio je da Sfor napreduje u primeni Dejtonskog mirovnog sporazuma i u privodjenju optuzenih za ratne zlocine pred lice prave. "Vrsimo pritisak na sve strane kako bi predale svoje ratne zlocince. Moracemo da nacinimo napredak i ja smatram da su saveznici u Prijedoru pokazali da su povodom toga ozbiljni", rekao je Ricardson.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /