Petak, 25. jul 1997.

EMISAR PREDSEDNIKA SRJ U BANJALUCI

Stanisic ugovarao sastanak Milosevic-Plavsic?

Nezvanicno, razgovori bi se vodili u Bijeljini ili Zvorniku

Banjaluka. - "Biljani Plavsic nije lako sa ovim... jer su uz nju za sada 'samo narod i Amerika'". Ovako glasi najnovija ovdasnja posalica nakon sto je juce predsednica RS u svom stilu odgovorila zasto nije otisla na Donatorsku konferenciju u Brisel i zbog cega ona ne reaguje "na dugme" predsednika Milosevica. Zasad nece na noge ni svemocnome u Beograd.

Nije je, kako kaze predsednica Plavsic, strah da ode, vec se plasi da u njenom odsustvu "potpredsednik (Dragoljub) Mirjanic opet nesto ne potpise". Prva dama bosanskih Srba kaze da ona ne brine mnogo za licnu bezbednost, ali da joj situacija u Republici nalaze prisutnost na ovim prostorima. Kada je rec o odlasku u Beograd, to, po svemu sudeci, za neko vreme ("posle onakvog tretmana na aerodromu kao prema poslednjem kriminalcu") ne dolazi u obzir. Istovremeno, ona je vec nekoliko puta ponovila i porucila Milosevicu da - ukoliko ga toliko brine banjalucki slucaj i narod s ove stranu Drine, da na tako potreban razgovor izvoli doci u Banjaluku.

Vlada bez mandata

Milan Dupor, savetnik predsednika RS za pravna pitanja rekao je - pozdravljajuci odluku Vrhovnog suda kojom je odbacena optuzba vlade - da je cinom raspustanja Narodne skupstine RS i vladi prestao mandat. Do izbora, rekao je Dupor, Vlada RS ostaje "da obavlja samo tekuce poslove, ali ne i da donosi odluke".

Nema sumnje, to je bio i glavni razlog sto je ovde u sredu navece iz Beograda stigao Jovica Stanisic, sef srbiijanske drzavne bezbbednosti i za susret izabrao "zgodan" trenutak. Naime, Stanisic je u Banski dvor stigao upravo pred pocetak utakmice Partizana i Kroacije. ("... I meni se gleda, a sad jos ovaj dosao", rekao je mladic iz obezbedjenja zgrade) i, sto je malo neobicno za proverenog "coveka od zadatka", bio primljen tek sat kasnije. Razgovor iza zatvorenih vrata trajao je oko tri sata, o cemu javnost nije obavestena. Iz kabineta predsednice Plavsic rekli su da o tome nemaju nameru obavestavati gradjane, a izvori bliski Socijalistickoj partiji RS tvrde da je Stanisic dr Biljani Plavsic preneo ponudu novoizabranog predsednika SRJ da bi do susreda sa predsednicom RS "trebalo da dodje narednih dana".

U novinarskim krugovima kao mesta ovog susreta pominju se Bijeljina i Zvornik, a u opticaju je i verzija da je Stanisic upozorio dr Plavsic na cinjenicu ko je "srpski politicar broj jedan" kao i na eventualne posledice po Republiku Srpsku "ukoliko njen predsednik bude delovao autonomno", odnosno, ne bude li, sledeci manire svojih prethodnika, strategiju delovanja usaglasavao sa Beogradom.

Malo iznenadjenje je i to da se vise ne trazi usaglasavanje sa Palama vec direktno s Beogradom, o cemu je po svemu sudeci bilo govora i na jucerasnjem sastanku Senata RS u Bijeljini, koje je sazvala i prisustvovala sednici i dr Biljana Plavsic.

Po povratku iz Bijeljine predsednik RS samo se kratko zadrzala u Banjaluci da bi odmah potom otisla na narodni miting koji je sinoc odrzan u Dubici.

D. B.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /