Petak, 25. jul 1997.

FILMSKI FESTIVAL PALIC 97 USAO U ZAVRSNICU

Neizvesnost oko nagrada

Cetvrti Medjunarodni filmski festival Palic 97 je usao u zavrsnicu i veceras ce na Letnjoj pozornici biti spustena zavesa projekcijom aktuelnog holivudskog megahita "Betmen i Robin" Dzoela Sumahera, naravno izvan konkurencije. Ziri u internacionalnom sastavu: Zuza Besermenji, reditelj iz Madjarske, Bernd Buder, filmski kriticar iz Nemacke i nas reditelj Slobodan Sijan danas bi trebalo da saopsti odluke o nagradama. Kao sto je poznato, dodeljuju se dve nagrade, po jedna u obe selekcije, domacoj i stranoj. I Fipressci-ev ziri kritike koji cine: Milan Vlajcic, Jasna Rajic i Sasa Radojevic, ce nagraditi jedno ostvarenje, ali jos uvek nije razjasnjena nedoumica da li ce u razmatranje za ovo priznanje ravnopravno uci svi filmovi prikazani u oba takmicarska programa ili, kako je sugerisao g. Vlajcic, samo dela domace produkcije. Sudeci po unutarfestivalskim razgovorima, nijedan film za sada ne figurira kao izraziti favorit za bilo koje od pomenutih odlicja.

Pete festivalske veceri publika je videla "Balkanska pravila" Darka Bajica i film italijansko-francuske koprodukcije "Primirje" Franceska Rosija, koji je bio u zvanicnom programu poslednjeg kanskog festivala. Rosijev film nastao je po memoarskoj prozi Prima Levija i daje sugestivnu sliku unakazene Evrope zavrsnih dana Drugog svetskog rata, kojom masovno tumaraju napaceni nomadi - preziveli logorasi u pokusajima da se vrate kucama. Ovaj, mozda bi se moglo reci, neobican "road movie" pocinje u maglama Ausvica i pripovest nas dalje vodi kroz crno trziste Krakova, Katovice, epska ruska prostranstva kroz koja vozovi Crvene armije nose Jevreje i Rome, do temelja porusenu Nemacku gde kao robijasi rade dojucerasnji strazari i mucitelji...

Ova velika storija ispricana je kroz intimnu dramu i mucno putesestvije glavnog junaka Prima Levija. Povremena transparentnost politickih i etickih poruka donekle kvari utisak o iskrenoj i potresnoj emociji koju nosi ovaj film, posle kojeg je, uprkos izvesnim manjkavostima, pre svega presporom ritmu, tesko ostati ravodusan. Opsta je ocena o fascinantnosti glume Dzona Turtura a njegov partner je Rade Serbedzija.

Pretposlednje veceri na programu su bila jos dva ostvarenja iz medjunarodne selekcije - "Vitmanovi momci" Janosa Sasa iz Madjarske i "Karijera jedne Vesne" Karla Macakuratija iz Italije.

R. Kupres

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /