Petak, 25. jul 1997.

OKRUGLI STO O KINEMATOGRAFIJAMA ZEMALJA U TRANZICIJI

Produktivnost "na sopstvenu stetu"

Povodom programa "Filmovi zemalja u tranziciji", priredjenog u okviru palickog festivala, juce je odrzan Okrugli sto koji je trebalo da doprinese nalazenju odgovora na pitanje - Sta se dogodilo sa kinematografijama zemalja u tranziciji? Buduci da nisu stigli neki od predvidjenih gostiju "sa strane", koji su kompetentno mogli da govore o situaciji u pojedinim zemljama, ovom prilikom nije vodjen narocito dugacak i iscrpan razgovor medju "domacima", iz prostog razloga sto prisutni medjusobno i nemaju mnogo sta novog da kazu o hronicnim boljkama i nadanjima naseg filma.

Uvodnicar Radoslav Zelenovic, direktor i selektor Festivala Palic, podsetio je na cinjenicu da je jugoslovenski film, iako smo se kao drustvo nasli u nezavidnijoj situaciji nego nama "srodni", pokazao iznenadjujucu vitalnost. Od 91. do 95. godine kod nas je snimljeno 42 filma, sto je cifra veca nego u bilo kojoj od tranzicionih zemalja. Verovatno je jos znacajniji podatak da su ta 42 filma osvojila 45 medjunarodnih nagrada, sto, po Zelenovicevom misljenju, govori da je filmska umetnost najvitalniji segment nase kulture sto bi javnost, a posebno onaj njen odgovorni deo, morala da ima u vidu.

Djordje Milojevic, direktor "Centar-filma" je rekao da smo "cudom" od broja proizvedenih filmova zapravo unistili kinematografiju. Jer, filmovi se ovde poslednjih godina prave pod potpuno nenormalnim uslovima, sto pre svega podrazumeva nefunkcionisanje laboratorije. Mi, kako je objasnio g. Milojevic, kopije pravimo po tri puta visim cenama od realnih, i to u zemljama manje znacajnih kinematografija od nase - Bugarskoj i Grckoj, uglavnom. Cena proizvodnje bilo kojeg jugoslovenskog filma sada je bar duplo visa nego sto bi morala da bude i dok se ta situacija ne izmeni nemamo cemu da se nadamo. G. Milojevic je istakao koliko je vazno da se jugoslovenski filmovi prebacuju na mastere, jer su televizije ovog trenutka potencijalno glavno trziste za nas. Nuzno je i vracanje u funkciju asocijacija koje bi omogucile efikasnije nastupanje jugoslovenske kinematografije na svetskom filmskom trzistu.

R. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /