Petak, 25. jul 1997.

POSLIJE ZABRANE SVERCA CIGARETA OD STRANE SAVEZNE UPRAVE ZA CARINE

Gliseri ponovo krenuli...

"Nije dobro previse znati i pricati javno", opomenuo nas je u zelenickoj luci ovih dana jedan Italijan koji vec poodavno gliserom prevozi svercovane cigarete ("crnogorski marlboro") do Italije, a iz Italije dovozi svega i svasta mahom industrijsku robu. Posto smo mu jemcili anonimnost, Italijan nam je rekao da je put sverca preko Jadrana ponovo proradio (poslije zabrane prometa robe u Zeleniki od Savezne uprave carina 17. jula), samo sto je sada znatno strozija kontrola i mora se ici i u Bar radi carine. Jedan broj glisera se u Baru i tovari.

U jednom gliseru, kaze nas sagovornik, zavisno od tipa (da li se radi o "tornadu" ili "akvamondu") moze da se utovari 350-450 baksi cigareta (jedna baksa 50 steka). Gorivo za glisere iskljucivo se uzima na jednoj privatnoj pumpi u Gradskoj luci u Herceg-Novom i to 3,5 marke po litru, sto je nekoliko puta skuplje nego na bilo kojoj drugoj. Medjutim, takva je naredba. Do pumpe ih cak prati crnogorska policija da gdje drugo ne bi sipali gorivo. Za jedan "vijac" (od Boke do Italije i nazad) za jedan gliser potrebno je 1.500 litara goriva, ali, posto se sada mora do Bara, onda je potrebno znatno vise. Medjutim, nema problema, jer gliseri imaju rezervoare kapaciteta i do 3.000 litara goriva.

S obzirom da su vecina njih (Italijani - prevoznici) clanovi organizacija "Sveta kraljevska kruna" ("Sacra Corona Unita" koja je cetvrta po snazi medju krijumcarskim organizacijama Italije) teret iz glisera ne iskrcava se na italijansko tlo, vec se prekrcavanje obavlja negdje na moru. Iako je u Italiji zvanicno uvedeno mobilno stanje da se "sprijeci pohod crnogorske i albanske mafije na Italiju", prevoznicima glisera ipak italijanska policija obezbjedjuje poziciju na moru za iskrcavanje tereta u drugi brod. Gliserom se do te pozicije, u italijanskim vodama, stize za dva i po sata iz Zelenike, a sto se tice prekrcavanja tereta, posada se toliko uvjezbala da se sve to obavi za petnaestak minuta, racunajuci utovar iz Italije.

Inace, za jedan "vijac" zapovjednik glisera dobije 3.000, clanovi posade (obicno ih je 2-3) po 1.500 maraka, jer je, kazu, posao izuzetno naporan i rizican bio uvek a sada je jos rizicniji. A takvih "vijaca", zavisno od dinamike posla, nekad se napravi i petnaest tokom jednog mjeseca.

P. Janicic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /