Petak, 25. jul 1997.

PROTESTNO PISMO JUGOSLOVENSKIH LEKARA HASKOM TRIBUNALU ZBOG NEHUMANOG TRETMANA MILANA KOVACEVICA

Kovacevicu preti treci mozdani udar

Beograd. - Tim lekara klinike "Anlave", koji je u Hagu pregledao nedavno uhapsenog dr Milana Kovacevica, osumnjicenog za ratne zlocine, uputio je juce protestno pismo Haskom tribunalu, Udruzenju haskih lekara, Evropskom udruzenju lekara kao i organizaciji "Lekari bez granica", zbog nehumanog ponasanja prema uhapsenom, cije je zdravstveno stanje, nakon dva mozdana udara, opasno ugrozeno.

- Lekari u Haskom tribunalu nisu za proteklih 12 dana izvrsili ni jedno dijagnosticko ispitivanje, niti su utvrdili uzrok dva mozdana udara koje je dr Kovacevic vec imao. To bi moglo da se utvrdi i u bilo kakvoj palanackoj bolnici - rekao je za nas list Stevan Zec, sekretar klinike "Anlave", dodajuci da su jugoslovenski lekari trazili od uprave zatvora da dr Kovacevic bude smesten u civilnu bolnicu, posto se njegovo zdravstveno stanje pogorsava.

- Juce je dr Kovacevic dva sata boravio u civilnoj bolnici, gde je uradjen skener mozga i ultrazvuk srca. Uz oruzanu pratnju strazara, lekari su uspeli da obave pregled. Sudeci po rezultatima koje je izneo jedan od trojice nasih lekara, Kovacevicu preti treci mozdani udar koji bi mogao biti koban - objasnio je Zec.

Novinari koji su u utorak zeleli da sa lekarima otputuju u Hag, nisu dobili vize od holandske ambasade, napomenuo je sekretar klinike "Anlave".

S. Milicic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /