Petak, 25. jul 1997.

SAVET BEZBEDNOSTI UN

Ostra osuda napada na Sfor

Od vlasti u Republici Srpskoj zatrazeno da zastiti pripadnike medjunarodnih snaga. Dva nova napada na pripadnike Sfora

Ujedinjene nacije, FoNet. - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija snazno je osudio najnovije napade na pripadnike Sfora i medjunarodne policije i osoblje OEBS-a na teritoriji Republike Srpske. Kako javlja Rojter, reakcija Saveta bezbednosti UN ima za povod niz manjih bombaskih napada do kojih je doslo nakon akcije Sfora u Prijedoru. "Savet bezbednosti poziva vlasti Republike Srpske da izvrse istragu tih akcija i odgovorne privedu pravdi", kaze se u saopstenju koje je procitao predsednik Saveta, svedski predstavnik Peter Osvald.

Savet bezbednosti takodje trazi od vlasti RS da zastite medjunarodni personal.

Grupa vojnika pripadnika holandskog bataljona napadnuta je u sredu uvece nakon sto se njihovo oklopno vozilo prevrnulo na blatnjavom putu u blizini Kotor Varosi, jugoistocno od Banjaluke, izjavio je juce u Sarajevu portparol NATO major Piter Klark.

Dok su vojnici pokusavali da isprave vozilo, dva pijana coveka izasla su iz obliznje kuce. "Jedan od njih je bacio rucnu bombu u pravcu vojnika i srapnel je povredio Holandjanina", rekao je Klark. Covek koji je bacio granatu je pobegao, ali ga je kasnije uhapsila lokalna srpska policija.

Vojnik je pogodjen srapnelom u predelu prepona i prebacen je u vojnu bolnicu u Novom Travniku, gde su lekari saopstili da je njegovo zdravstveno stanje stabilno.

Predstavnici Ujedinjenih nacija su saopstili da su u Bratuncu, na istoku Bosne, na kamionet UN juce ujutru ispaljene granate iz rucnog bacaca. Portparol UN Aleksandar Ivanko je rekao da je vozilo unisteno i da u incidentu niko nije povredjen.

Zvanicnici UN su saopstili da je na mestu eksplozije pronadjena jedna neeksplodirana granata.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /